Prima pagină » Local » Chirurgia viitorului, la IRO Iași! Au fost realizate primele 50 de operații cu ajutorul unui robot de ultimă generație!

Chirurgia viitorului, la IRO Iași! Au fost realizate primele 50 de operații cu ajutorul unui robot de ultimă generație!

23 dec. 2022, 02:00,
BZI.ro, în Local

În cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași au fost realizate primele 50 de operații cu ajutorul unui robot de ultimă generație. Operațiile au fost efectuate de patru echipe alcătuite din tineri chirurgi, asistați de tehnicieni. Aceștia au reușit să efectueze intervenții chirurgicale minim invazive, pacienții bucurându-se, astfel, de dureri și disconfort mult mai mici și de o recuperare mai rapidă

Pe 23 iunie 2022, la Iași a fost practicată prima intervenție chirurgicală asistată robotic. Pentru aceasta a fost folosit sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic, sistem achiziționat prin intermediul proiectului CENEMED, desfășurat sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași.

La IRO Iași au fost efectuate primele 50 de operații cu ajutorul unui robot de ultimă generație!

 o imagine cu robot medical

Pe 23 iunie 2022,  la Iași, a fost practicată prima intervenție chirurgicală asistată robotic

În cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași, unde se adresează pacienți din întreaga zonă a Moldovei, se utilizează, începând cu luna iunie 2022, chirurgia asistată robotic. Până în prezent au fost realizate 50 de intervenții chirurgicale asistate robotic. Pacienții oncologici vor avea dureri și disconfort postoperator mult mai mici, iar recuperarea va fi mai rapidă.

„La Institutul Regional de Oncologie Iași, spital care acoperă întreaga zonă a Moldovei, cu personal medical extrem de bine pregătit, sunt asigurate condițiile optime pentru utilizarea chirurgiei robotice, datorită echipamentelor moderne preexistente din blocurile operatorii și ATI.

Așadar nu este o întâmplare că aici se poate practica astăzi o chirurgie a viitorului și că cei care o practică sunt tinerii chirurgi, care acumulează experiență cu ajutorul unui robot de ultimă generație. Medicina robotică se practică și în alte spitale din țară, dar noi avem singurul sistem dotat cu două console – una pentru cel care realizează operația, iar cea de-a doua, de învățare, pentru chirurgul care vrea să se familiarizeze cu procedura.

Din iunie, când s-a realizat o colectomie segmentară stângă joasă, au mai fost realizate 49 de intervenții chirurgicale importante, precum hemicoloctemii drepte, histerectomii totale cu anasextomie bilaterală sau totală, operația Hartmann, prostatectomii etc. Pentru pacienții noștri oncologici, avantajele sunt importante, de la dureri și disconfort postoperator mai mici, până la o recuperare mai rapidă”, au precizat reprezentanții UMF Iași.

Mirela Grosu: „Avem convingerea că atât pacienții, cât și personalul medical se vor bucura de un act medical de calitate și de rezultate deosebite!”

o imagine dintr-o sala de operatie

Operațiile au efectuate de patru echipe alcătuite din tineri chirurgi, asistați de tehnicieni

Sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic ce a fost folosit până acum în realizarea a 50 de intervenții chirurgicale funcționează în cadrul Laboratorului de ablație și intervenții de rezecții tumorale, care va contribui la tema de cercetare „Studiul privind impactul mobilizării tumorale limitate asupra evoluției postoperatorii din punctul de vedere al răspunsului imun şi al morbidității postoperatorii la pacienţii cu neoplazii pelvine”.

„Este o tehnologie de ultimă generaţie, un progres fantastic pentru calitatea actului chirurgical din regiunea Moldovei. Având acces la acest sistem chirurgical robotic, avem convingerea că atât pacienţii, cât și personalul medical din Institutul de Oncologie din Iași se vor bucura de un act medical de calitate și de rezultate deosebite”, a declarat Mirela Grosu, managerul de la IRO Iaşi.

Proiectul CENEMED – „Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E” este cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate, Axa Prioritară: Cercetare, Dezvoltare tehnologică și Inovare (CDI). Obiectivul principal al acestui proiect unic în România este creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, prin crearea unui centru multidisciplinar de cercetare în domeniile urgențe cardiovasculare și toxicologice, oncologie pelvină, imunologie și genetică, nefropatologie și gastroenterohepatologie, cu scopul de a cerceta metode diagnostice și mijloace terapeutice personalizate pentru patologia din aria de interes, capabile să crească supraviețuirea și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din regiunea de Nord-Est.

Tinerii chirurgi din cadrul IRO Iași au realizat, până în prezent, 50 de operații cu ajutorul unui robot de ultimă generație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *