Prima pagină » Actualitate » Chiriile au explodat în România! Pentru o garsonieră din Capitală se cere peste salariul minim pe economie
Chiriile au explodat în România! Pentru o garsonieră din Capitală se cere peste salariul minim pe economie

Chiriile au explodat în România! Pentru o garsonieră din Capitală se cere peste salariul minim pe economie

26 aug. 2024, 10:26,
în Actualitate

Prețurile sunt tot mai mari în imobiliare. Se apropie vârful de sezon pe piața închirierilor de locuințe, iar nivelul chiriilor a început deja să crească comparativ cu luna august a anului trecut. Pentru o garsonieră din Capitală se cere peste salariul minim pe economie, asta pe măsură ce noul an universitar se apropie.

Este de așteptat ca și cheltuielile chiriașilor să continua să urce, având în vedere că cererea pentru cele mai bune locuințe, atât din punct de vedere al amplasării, cât și al facilităților și mobilierului, devine din ce în ce mai competitivă într-o piață cu o ofertă restrânsă.

Chirii în Capitală cu peste 1.000 de euro pe lună

În luna iulie 2024, chiriile pentru garsoniere în București au înregistrat cea mai mare creștere din toate categoriile de locuințe, cu un salt de 14% față de aceeași perioadă din 2023. Astfel, prețul mediu al unei garsoniere a ajuns la 356 de euro pe lună. Creșteri semnificative s-au înregistrat și la apartamentele cu trei camere, care au ajuns la un preț mediu de 758 de euro, de asemenea cu 14% mai mult față de anul anterior. Apartamentele cu două camere au înregistrat o creștere de 9%, atingând un preț mediu de 564 de euro.

Totul se schimbă atunci când clienții își doresc un apartament în zona „bună” a Capitalei, zona de lux, unde o garsonieră ajunge la 1.000 de euro, chiar mai mult. Sectorul 1 din Capitală continuă să fie cel mai scump,  în timp ce sectorul 6 a devenit cel mai accesibil, cu un preț mediu de 463 de euro, devansând sectorul 4, care fusese anterior cel mai ieftin. Astfel, diferența dintre chiriașii din sectorul 1 și cei din sectorul 6 este de 58%.

În România, există patru zone unde chiria medie pentru un apartament depășește 1.000 de euro pe lună. Cum era de așteptat, trei dintre aceste zone sunt situate în Capitală. Cu toate acestea, o surpriză o reprezintă Brașovul, care întrece Cluj-Napoca și completează acest top. Calea Poienii se remarcă drept cea mai scumpă zonă de închiriere din Brașov.

Aceste creșteri rapide subliniază presiunea tot mai mare asupra pieței imobiliare din București, unde valorile chiriilor au ajuns să depășească salariul mediu lunar al multor locuitori. În ciuda prețurilor ridicate, cererea pentru locuințe închiriate în cartierele de lux rămâne extrem de mare, alimentând o piață care pare să nu cunoască limite.

Preţuri mai mari cu aproape 20%, la Cluj

Pe piaţa din Cluj-Napoca, se pot observa, luna aceasta, creşteri ale chiriilor solicitate pentru apartamentele cu 3 camere. Proprietarii vor, în medie,700 euro / lună, cu 24 euro mai mult decât în iulie. Raportat la august 2023, preţurile s-au majorat pentru aceste proprietăţi cu aproximativ 20%, mai mult decât în toate celelalte centre regionale majore monitorizate de Imobiliare.ro. În cazul garsonierelor şi apartamentelor cu 2 camere, chiriile au stagnat comparativ cu luna anterioară, şi s-au majorat cu 9%, respectiv 10% faţă de vara trecută.

Există și zone unde găseşti chirii sub 500 de euro în Cluj-Napoca. Cel mai ieftin cartier este, în momentul de faţă, Someşeni. Plăteşti 400 euro / lună pentru un apartament. Chiar dacă preţurile sunt convenabile, Someşeni dispune de o ofertă restrânsă şi atrage un număr mic de potenţiali chiriaşi. Chirii sub 500 de euro găseşti şi în Mănăştur, Dâmbul Rotund, Iris şi Gruia. În schimb, plăteşti lunar cele mai mari sume de bani proprietarului, dacă vrei să te muţi în zone precum Andrei Mureşanu, Plopilor sau într-o clădire din centrul oraşului.

Astfel, chiriile au explodat în România, ajungându-se ca pentru o garsonieră din Capitală se cere peste salariul minim pe economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024