Chirie sau rată la bancă? Ce aleg românii când vine vorba de locuință

26 feb. 2024, 08:20,
BZI.ro, în National

Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. În ultima vreme metoda de închiriere a locuințelor a fost preferată în locul cumpărării unei locuințe proprii. Acest fenomen are la bază creșterea rapidă a dobânzilor bancare, manifestată în ultimul an. Iată ce aleg românii când vine vorba de locuință.

Chirie sau rată la bancă?

Specialiștii în domeniul imobiliar sunt de părere că în acest an piața imobiliară parcurge o perioadă favorabilă pentru segmentul închirierilor. Tot mai mulți români preferă să locuiască cu chirie. Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe. Și prețurile chiriilor pentru apartamentele noi au înregistrat o creștere de 8,5% într-un interval de 12 luni, iar apartamentele vechi au crescut cu 6%, conform datelor de la sfârșitul  anului 2023.

Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Cel mai important aspect care trebuie luat în considerare când când vine vorba de chirie sau proprietate este libertatea financiară.

În cazul chiriei, dacă o persoană nu își mai permite achitarea ei, poate căuta o altă locuință mai ietină sau la periferia marilor orașe. Dacă o persoană se află în impas financiar și are rate la bancă, este aproape imposibil să aleagă o altă variantă pentru a reduce costurile.

Un studiu arată că din cauza dobânzilor mari la bănci și a perioadelor lungi de datorare, din ce în ce mai mulți români aleg să stea în chirie.

Cu cât au crescut chiriile la noi în țară

În Capitală, chiriile au urcat cu procente cuprinse între 11% și 24%. 798 de euro este chiria medie pentru un apartament de 3 camere în Capitală, în timp ce o locuință cu 2 camere se închiriază, în medie, cu 563 de euro, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Chiriile au crescut și în celelalte mari orașe din țară. În Cluj Napoca și Timișoara, chiria pentru un apartament cu 2 camere a crescut cu 10%, în timp ce ieșenii și sibienii plătesc cu 13-14% mai mult ca acum un an, iar brașovenii cu 19% în plus.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cert este că în primele luni ale acestui an băncile vor menține condițiile de creditare pentru cei care doresc să își cumpere o locuință.

Orașele cu cele mai mari chirii, în 2024, la apartamentele cu 2 camere, sunt București și Cluj-Napoca. În Cluj-Napoca, zona Andrei Mureșanu este cea mai scumpă. Aici, chiria ajunge, în medie, la 700 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. Locurile următoare, la nivel național, sunt ocupate de Brașov – 460 de euro/lună, Constanța – 450 de euro/lună, Iași – 400 de euro/lună.

Cererea de închiriere a locuințelor este mai mare decât oferta, ceea ce duce la o creșterea a prețurilor chiriilor. La nivelul țării, în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *