Prima pagină » Eveniment-Social » „Chipuri și cămeși” și „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”, noile evenimente și puncte de atracție la Palatul Culturii din Iași

„Chipuri și cămeși” și „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”, noile evenimente și puncte de atracție la Palatul Culturii din Iași

17 mai 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, propune publicului o întâlnire cu portul popular maramureșean, prin intermediul expoziției „Chipuri și cămeși”, deschisă la Palatul Culturii din Iași, în perioada 14 mai – 15 august 2021. De asemenea, Muzeul de Artă invită publicul să viziteze, în perioada 14 mai – 18 iulie 2021, expoziția de fotografie „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”, semnată de artistul Florin Ghenade

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, propune publicului o întâlnire cu portul popular maramureșean, prin intermediul expoziției „Chipuri și cămeși”, deschisă la Palatul Culturii din Iași în perioada 14 mai – 15 august 2021.

Expoziția cuprinde 37 de cămași din toate zonele Maramureșului, dar și din Țara Oașului, la care se adaugă o selecție de 36 de fotografii-portret, realizate de artistul fotograf Gabriel Motica. „Chipuri și cămeși” nu este doar o alăturare fericită de cuvinte, este un demers expozițional care îmbină discursul științific, realizat prin cercetarea etnografică a portului popular din Țările Maramureșului, cu cel artistic, realizat prin alăturarea, la semnele și însemnele cusute pe cămăși, a chipurilor ce spun povești din vremuri de demult, surprinse de artistul fotograf Gabriel Motica în peregrinările sale prin Maramureș. Expoziția „Chipuri și cămeși” va putea fi vizitată pâna pe 15 august 2021, de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00, în spațiile Muzeului Etnografic al Moldovei, cu respectarea normelor de siguranță sanitară aflate în vigoare în această perioadă.

Muzeul de Artă organizează, în perioada 14 mai – 18 iulie 2021, expoziția de fotografie „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”

Muzeul de Artă din cadrul CMNM Iași invită publicul să viziteze în perioada 14 mai – 18 iulie 2021 expoziția de fotografie „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”, semnată de artistul Florin Ghenade. Realizată de Galeria Artep și Galeria Posibilă, cu participarea Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă, pentru aducerea la Palatul Culturii a poveștii „Arborilor Bătrâni”, expoziția prezintă martori tăcuți care acumulează în interiorul lor secole, în jurul cărora se nasc legende și povești ce păstrează amprenta unor generații demult trecute.

Florin Ghenade este cel care a cuprins pe plan-film câteva dintre poveștile copacilor seculari, reorientând atenția publicului către impozanța naturii. Într-o călătorie de peste șase ani, artistul a documentat, pe întuneric, frumusețea arborilor, subliniindu-le siluetele deosebite, iar pe timpul zilei, alături de Cristian Stănoiu, Alexandros Raptis și Serioja Bocsok, a completat imaginile fotografice cu video-uri și povești transmise prin viu grai, chiar de către cei care formează comunitățile din preajma arborilor.

Căutările lui Florin Ghenade au depășit latura vizuală, astfel încât proiectul său a devenit mai mult decât o succesiune de imagini

Căutările lui Florin Ghenade au depășit latura vizuală, astfel încât proiectul său a devenit mai mult decât o succesiune de imagini, fotografiile sale având în spate o documentare asupra fiecărui arbore. Chiar subtitlul expoziției provine din vorbele unui tânăr cioban întâlnit în timpul călătoriilor:

„Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”. „Această relație dintre lumină și întuneric, ascuns și arătat (specifice, de altfel, mediului fotografiei) determină căutarea și atenția noastră pentru ceea ce nu se vede. Expoziția de la Muzeul de Artă te lasă să descoperi și să te pierzi cu privirea, să observi fotografia”, subliniază Alexandra Manole, curatoarea acestui proiect expozițional.

Publicul este invitat să viziteze această expoziție deschisă în spațiile Muzeului de Artă, de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025