Prima pagină » Local » Chinuiți de frig și foame, oamenii străzii se adună la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași! Cei mai mulți dintre ei ajung cu hipotermie severă
Chinuiți de frig și foame, oamenii străzii se adună la UPU de la Spitalul

Chinuiți de frig și foame, oamenii străzii se adună la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași! Cei mai mulți dintre ei ajung cu hipotermie severă

19 nov. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Temperaturile scăzute au început să facă primele victime la Iași. Tot mai mulți oameni ai străzii ajung la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași cu hipotermie severă. Mulți dintre ei nu ajung la spital și mor pe străzi. Situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare

Sezonul rece a început și, odată cu el, au început și cazurile sociale care se prezintă la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Temperaturile scăzute din această perioadă au început să facă primele victime, mai multe persoane ajungând pe mâinile medicilor de la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridon”din Iași. Dacă până acum cei fără adăpost au avut parte de o vreme bună, cu temperaturi în mare parte ridicate, lucrurile au început să se schimbe. Astfel, tot mai multe persoane care nu dispun de o locuință ajung la UPU pentru a primi ajutor medical. Aceștia se confruntă cu hipotermie, în multe cazuri medicii fiind nevoiți să depună mult efort pentru a le salva viața.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „În fiecare zi, la UPU avem cel puțin un pacient care reprezintă un caz social”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, spune că în fiecare zi la UPU de la „Sf. Spiridon” din Iași ajunge cel puțin o persoană fără adăpost. De multe ori, oamenii fără locuință, victime ale temperaturilor scăzute, ajung la spital cu hipotermie severă.

„În fiecare zi, la UPU avem cel puțin un pacient care reprezintă un caz social. În fiecare an ne confruntăm cu aceleași situații. Sunt oameni fără adăpost care vin la UPU doar pentru a sta la căldură. Am avut și cazuri de pacienți, oameni ai străzii, care au ajuns cu hipotermie la spital”, spune medicul ieșean.

Majoritatea oamenilor străzii suferă și de alte boli asociate, iar temperaturile scăzute le pun viața în pericol. Nu au unde să se ducă și caută un locușor în care să se așeze măcar pentru câteva momente să se încălzească. În anii precendeți, aceștia erau primiți în UPU pentru a se încălzi, dar din cauza pandemiei de COVID-19, situația din spitale a devenit mai restrictivă.

Bărbat cu probleme psihice, găsit mort în curte de către familie, după ce a făcut hipotermie

Un bărbat de 70 de ani din Iași a fost găsit mort în propria curte de către vecini și familie. Au sunat la 112, dar a fost prea târziu. Bătrânul era deja mort de câteva ore bune. Ajunși la fața locului, medicii au constatat că bărbatul murise de hipotermie. Cel mai probabil a căzut în curte, de unde nu s-a mai putut ridica. Pe perioada nopții, din cauza temperaturilor scăzute, inima lui s-a oprit.

„O ambulanță s-a deplasat la domiciliul pacientului. Acesta fusese găsit mort de către familie. Din ceea ce au declarat membrii familiei, bărbatul avea probleme psihice. Cel mai probabil, acesta a căzut în curte. A fost găsit cu hipotermie. Totodată, bărbatul era infectat cu COVID-19”, mai spune prof dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Peste 100 de pacienți care se prezintă zilnic în UPU sunt suspecți la infecția cu coronavirus

Ieri, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au prezentat aproximativ 200 de pacienți. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, spune că mai bine de 100 dintre aceștia erau suspecți la infecția cu coronavirus. Numărul de astfel de cazuri crește de la zi la zi. Medicii au observat în ultima săptămână o creștere a numărului de persoane care ajung în UPU cu simptomatologie specifică infecției cu coronavirus. Simptomele sunt din ce în ce mai severe, iar pacienții au nevoie de suport respirator.

„În aceste zile, ca medie în UPU, am avut între 200 și 250 de prezentări. Din numărul total de pacienți, peste jumătate erau suspecți la infecția cu coronavirus. Peste 25 la sută din cei suspecți au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Observăm totodată o creștere a numărului de pacienți care ajung în stare gravă la spital, cu o simptomatologie COVID-19 extrem de severă și care au nevoie urgentă de suport de oxigen”, mai spune medicul ieșean.

Medicii recomandă ieșenilor să nu treacă pasivi pe lângă oamenii străzii și să le ofere primul ajutor atunci când situația o cere. În cazul hipotermiei, primul ajutor începe cu evaluarea funcțiilor vitale, eliberatea căilor respiratorii, respirație, circulație și resuscitarea cardiorespiratorie dacă este nevoie. Toate aceste manevre se fac până la sosirea ambulanței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`