Prima pagină » Razboi în Ucraina » China vrea încetarea războiului din Ucraina
China vrea încetarea războiului din Ucraina

China vrea încetarea războiului din Ucraina

05 apr. 2022, 13:13,
în Razboi în Ucraina

Ministrul de externe din China, Wang Yi, a vorbit marți cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, China solicitând din nou discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Beijingul a oferit asigurări că va juca un rol de mediator în situația din Ucraina și a îndemnat la negocieri pentru pace.

De la începutul conflictului, China a abordat o poziţionare neutră. Comuniștii nu au condamnat războiul din Ucraina și s-au abținut la a condamnat Rusia în ONU. Oricum, chiar dacă China cere pace, până în aceste momente, negocierile dintre Ucraina și Rusia nu s-au soldat cu măsuri concrete. Au fost 4 runde de negocieri, două dintre ele în Belarus, iar ultimele două s-au întâmplat în Turcia.

China vrea să se pună capăt războiului din Ucraina

Ministrul de Externe din China a cerut în mod explicit încetarea războiului din Ucraina. Acesta şi-a afirmat, într-o convorbire cu omologul său ucrainean, în totalitate susţinerea şi angajamentul de a avea un rol contructiv în această situație. Apelul este prima conversație raportată între cei doi miniștri de externe de la 1 martie, când Kuleba a cerut Beijingului să-și folosească legăturile cu Moscova pentru a opri invazia rusă, potrivit Ministerului de Externe al Ucrainei.

„Războaiele se termină în cele din urmă. Cheia este cum să reflectăm asupra durerii, să menținem securitatea durabilă în Europa și să stabilim un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, a spus Wang, potrivit ministerului.

„China este pregătită să joace un rol constructiv în această privință într-o poziție obiectivă”.

Kuleba a scris pe Twitter că i-a fost „recunoscător” lui Wang Yi pentru „solidaritatea cu victimele civile”. Apelul a fost făcut la cererea Ucrainei, a informat Reuters.

China nu a condamnat Rusia pentru războiul din Ucraina

Pe de altă parte, China se alătură statelor care s-au abținut, de la începutul războiului, să condamne în mod explicit Ucraina sau pe președintele Vladimir Putin. Comuniștii de la Beijing au legături economice strânse cu Rusia în special în domeniul livrării de gaze naturale. Vă aducem aminte faptul că Rusia a semnat un contract pe 30 de ani de livrare de gaze naturale cu China. S-a întâmplat în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing la care Vladimir Putin a fost prezent, fiind unul dintre puținii lideri mondiali care a onorat invitația.

În alt context, vă mai aducem aminte faptul că China a fost acuzată că intenţionează să ajute militar Rusia. SUA au condamnat această mișcare. Totuşi, Ambasadorul Chinei în America a condamnat criticile spunând că de ani de zile America se ocupă cu știri false ce au legături cu Beijingul. Oricum, în urmă cu câteva săptămâni a avut loc un congres între China și SUA în Roma, Italia. Conform precizărilor oficiale, „au fost discuții substanțiale pe tema războiului Rusiei împotriva Ucrainei iar cei doi oficiali au evidențiat importanța menținerii deschise a liniilor de comunicare între Statele Unite şi China”. Așadar, vom vedea dacă China își dorește încetarea războiului din Ucraina și ce va face în această privință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *