Prima pagină » Razboi în Ucraina » China va oferi ajutor umanitar către Ucraina
China va oferi ajutor umanitar către Ucraina

China va oferi ajutor umanitar către Ucraina

07 mart. 2022, 10:33,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Guvernul comunist din China a decis să ofere ajutor umanitar către Ucraina după 12 zile de război. Crucea Roșie a Chinei va oferi ajutor umanitar Ucrainei, a declarat ministrul de externe Wang Yi, în timp ce a reiterat apelul pentru continuarea discuțiilor diplomatice.

Asta în contextul în care de la începutul războiului China s-a abținut să condamne ferm Rusia pentru războiul din Ucraina. Executivul din Beijing a precizat faptul că soluționarea diplomatică a conflictului este singura cale.

China va oferi ajutor umanitar către Ucraina

Ministrul de externe Wang Yi a declarat că China va oferi ajutor umanitar către Ucraina. Acesta a subliniat că prietenia Chinei cu Rusia este „solidă”, iar perspectivele de cooperare sunt foarte largi. Cuvintele lui Yi vin la câteva ore după ce prim-ministrul Australiei Scott Morrison a cerut Chinei să denunțe Rusia.

Într-un lung discurs de politică externă la Sydney , Morrison a spus că China a vorbit în mod repetat despre respectul pentru suveranitate și integritatea teritorială.

„Depinde de China, în acest punct pivot al istoriei, să demonstreze că acestea sunt mai mult decât cuvinte”, a spus Morrison, adăugând că „nicio țară nu ar avea un impact mai mare asupra Rusiei decât China”.

Până acum, guvernul Chinei nu a condamnat și nici nu a tolerat războiul Rusiei împotriva Ucrainei și chiar s-a abținut să-l numească „invazie” în primul rând. Dar la începutul acestei săptămâni, Yi a semnalat că China este pregătită să joace un rol în medierea unui încetare a focului .

China nu a condamnat Rusia pentru războiul din Ucraina

Vă aducem aminte faptul că relațiile dintre Rusia și China sunt unele strânse mai ales în contextul în care comuniștii au semnat recent un contract pe 30 de ani de livrare de gaze chinezești. China a refuzat să condamne invazia din Rusia, iar acest lucru s-a văzut şi la ONU când mai multe state printre care și China dar și India s-au abținut să adopte o poziție fermă împotriva invaziei. Cu toate că s-au abținut mai multe state, rezoluția ONU care condamnă Rusia a fost adoptată cu o largă majoritate.

De altfel Xi Jinping, liderul comunist din China a vorbit la telefon cu Vladimir Putin. Acesta a precizat că susţine găsirea de soluții diplomatice la conflict. În altă ordine de idei, există un întreg scandal legat de China care ar fi rugat oficialii de la Moscova să amâne invazia din Ucraina din cauza Jocurilor Olimpice de la Beijing. Autoritățile comuniste au respins acuzațiile. Între timp, liderul din Ucraina, Volodimir Zelenski a acuzat occidentul de lipsa de reacție în conflictul din țară. Acesta spera ca NATO să pună interdicție pe spațiul aerian din Ucraina, lucru care ar duce automat la un conflict mondial între NATO și Rusia.

„Coloanele de tancuri și loviturile aeriene sunt foarte asemănătoare cu ceea ce a văzut Europa cu mult timp în urmă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – ceva despre care se spunea „niciodată mai mult”, spune el.

În încheiere vom vedea dacă ajutoarele umanitare din China vor veni în Ucraina și dacă coridoarele anunțate de Rusia vor exista în realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *