China va continua să susţină „ferm” Rusia, prin cooperare fundamentală în scopul protejării intereselor ambelor ţări, i-a transmis preşedintele chinez, Xi Jinping, premierului rus, Mihail Mişustin, aflat în vizită la Beijing.
„China va continua susţinerea fermă pe bază de reciprocitate în relaţia cu Rusia, în chestiuni referitoare la interesele fundamentale ale fiecărei ţări”, a declarat Xi Jinping cu ocazia întrevederii cu Mihail Mişustin, potrivit agenţiei Xinhua şi cotidianului Le Monde.
De asemenea, Xi Jinping a pledat pentru „intensificarea coordonării” cu Rusia în organizaţii internaţionale precum Naţiunile Unite, Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai, BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) şi în Grupul naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20).
Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice
Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice în cursul actualului conflict militar, izbucnit prin invazia rusă, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenţia Reuters, relatează Mediafax.
„Eu cred că a înţeles toată lumea că a deveni membru al NATO în mijlocul unui război nu este pe agendă. Problema este ce se întâmplă când se încheie războiul”, a afirmat Stoltenberg, în cursul unui eveniment organizat la Bruxelles de filiala germană a Fondului Marshall al Statelor Unite.
Liderii statelor membre NATO vor analiza, cu ocazia summitului programat în iulie în Lituania, posibilitatea de a oferi Ucranei garanţii de securitate după încheierea conflictului militar cu Rusia.
Ucraina cere insistent aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Rusia se opune vehement unei astfel de acţiuni, iar acesta este unul dintre motivele invocate de Kremlin pentru a justifica actuala invazie militară în Ucraina.
Divergențe în NATO pe acest subiect
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg recunoaşte miercuri că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt împărţite în problema aderării Ucrainei la blocul militar occidental, care se va afla pe agenda summitului prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania, relatează AFP, informează News.ro.
”Asupra acestei probleme există puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei” Nord-Atlantice, recunoaşte Jens Stoltenberg într-o intervenţie la German Marshall Fund, la Bruxelles.
”Luarea deciziei la NATO se face prin consens”, a subliniat el.
”Voi purta în cursul zilei (de miercuri) câteva convorbiri telefonice despre calea de urmat şi modul de a răspunde ambiţiilor Ucrainei în vederea aderării sale la NATO”, a anunţat el.
”Nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va fi decizia finală a summitului de la Vilnius în această problemă”, declară el.