Președintele Biden l-a avertizat vineri pe președintele chinez Xi Jinping, printr-un apel video, că China s-ar confrunta cu „consecințe” dacă ar oferi sprijin material Rusiei în timpul războiului din Ucraina.
Apelul a făcut parte din eforturile SUA de a minimiza o alianță chino-rusă în curs de dezvoltare, care amenință influența SUA asupra suprafeței eurasiatice, spune Alfred McCoy, profesor de istorie la Universitatea Wisconsin-Madison. Pe măsură ce puterea globală a SUA scade, China și Rusia „vor apărea ca noi centre de putere globală pe planetă”, adaugă el.
China și Rusia formează o alianță, susţine istoricul american Alfred McCoy
Istoricul american Alfred McCoy, profesor universitar la Universitatea Wisconsin-Madison susţine că Joe Biden a avut o discuţie cu Xi Jinping pe ideea de a minimaliza o alianță în creștere între Rusia și China. Istoricul povesteşte pentru democracynow.org faptul că președintele american a mai vrut în trecut să facă presiuni ca președintele Xi să renunțe la sprijinul Chinei pentru Rusia:
Aparent, ceea ce președintele Biden spera să realizeze în conversația sa telefonică cu Xi Jinping a fost să se bazeze pe reuniunea lor video de succes în noiembrie anul trecut și să-l încurajeze sau chiar să facă presiuni pe președintele Xi să se retragă de la sprijinul puternic al Chinei pentru invazia Ucrainei de către Rusia.
Americanul a atras atenția asupra întâlnirii dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, moment în care cele două părți au stabilit o declarație istorică ce a însumat peste 5.000 de cuvinte. Declarația făcea referire la o nouă ordine mondială menită a fi un răspuns la hegemonia globală a SUA. O altă abordare a celor două națiuni a fost şi ”problema” NATO. Istoricul susţine că cele două părti vor să blocheze amenințarea NATO:
A fost o întâlnire istorică între Vladimir Putin și Xi Jinping din 4 februarie a acestui an, când cei doi s-au întâlnit în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă și au emis o declarație istorică de 5.300 de cuvinte care pretindea stabilirea unui fel de nouă ordine globală pentru să atace hegemonia globală a SUA și să se bazeze pe alianța lor bilaterală puternică, pe integrarea lor economică foarte strânsă în domeniul energiei și să blocheze simultan NATO de a amenința Rusia și de a bloca Statele Unite să susțină Taiwan împotriva pretențiilor legitime ale Chinei față de Taiwan. Și astfel, de fapt, ceea ce acea întâlnire nu a reușit a fost pur și simplu nu a reușit să rupă această alianță emergentă dintre China și Rusia, care zguduie literalmente ordinea mondială actuală.