Prima pagină » International » China și Rusia anunță exerciții militare comune! Care este scopul acestor manevre
China și Rusia anunță exerciții militare comune! Care este scopul acestor manevre

China și Rusia anunță exerciții militare comune! Care este scopul acestor manevre

09 sept. 2024, 17:58, 1 ,
în International

Rusia va trimite forțe navale și aeriene pentru a participa la un exercițiu militar organizat de China în septembrie, desfășurat în Marea Japoniei și Marea Ohotsk, conform unui anunț făcut luni de agenția de știri Xinhua.

Exercițiul comun vine pe fondul întăririi relațiilor dintre cele două țări, lucru care a atras atenția NATO, ce consideră că Beijingul sprijină războiul Rusiei în Ucraina. Conform AFP, NATO a descris China drept un „facilitator” al conflictului declanșat de Moscova.

China și Rusia anunță exerciții militare comune luna aceasta

Ministerul Apărării din China a comunicat că forțele aeriene și navale ale ambelor țări vor participa la manevrele „North-Joint 2024” în zonele maritime din apropierea coastei ruse. Obiectivul acestui exercițiu este să consolideze cooperarea strategică dintre cele două armate și să îmbunătățească capacitatea lor de a răspunde amenințărilor la adresa securității.

De asemenea, pe lângă patrulele navale comune, China va participa la exercițiul strategic rusesc „Ocean-2024”. Totuși, ministerul nu a oferit o dată exactă pentru aceste manevre.

În luna iulie, Rusia și China au desfășurat un alt exercițiu militar comun în apele și spațiul aerian din apropierea orașului Zhanjiang, situat în provincia Guangdong, China. Aceste exerciții au coincis cu avertismentele liderilor NATO privind rolul Chinei în sprijinul Rusiei în conflictul din Ucraina. În răspuns, China a îndemnat alianța să evite confruntarea.

Cooperarea militară și economică dintre Rusia și China s-a intensificat în ultimii ani, cele două țări acționând împotriva ceea ce consideră a fi „hegemonia occidentală”, în special influența Statelor Unite în afacerile globale. Liderii Xi Jinping și Vladimir Putin au proclamat un parteneriat „fără limite” chiar înainte ca Rusia să declanșeze invazia în Ucraina, în februarie 2022.

Recent, Putin a afirmat că relațiile economice și comerciale dintre Rusia și China au început să producă rezultate pozitive, cu prilejul unei întâlniri cu premierul chinez Li Qiang la Moscova.

Comentarii
  • Nu „influența Statelor Unite în afacerile globale”, ci „ingerința Statelor Unite în relatiile mondiale” – asta a spus Xi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *