Prima pagină » Razboi în Ucraina » China refuză să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina
China refuză să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina

China refuză să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina

25 feb. 2022, 12:25,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Războiul din Ucraina este în a doua zi, iar situația devine din ce în ce mai tragică. Totuşi, Rusia incă refuză să condamne Rusia pentru flagranta încălcare a drepturilor internaţionale. Așadar, nimeni de la ministerul chinez de Externe nu a oferit vreo declarație concretă.

Asta în condiţiile în care în aceste momente în Ucraina este război total. Este a doua zi de război iar în spaţiul public au apărut imagini cu armata rusă care intră în Kiev cu tancurile.

China refuză să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina

China, considerată un aliat rus refuză să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina. Ministerul de Externe din China a refuzat să numească acțiunile rusești ca fiind o invazie. La o conferință de presă zilnică la Beijing, purtătorul de cuvânt Wang Wenbin a reiterat poziția Chinei conform căreia, deși respectă integritatea teritorială a tuturor țărilor, a înțeles și „preocupările legitime ale Rusiei cu privire la problemele de securitate”. El a adăugat că China recunoaște în continuare Ucraina ca stat legitim și crede că ușa către o soluție politică încă nu s-a închis în Ucraina, dar nu a oferit sugestii despre cum ar putea avea loc dialogul. De asemenea, el nu a spus dacă Beijingul va recunoaște sau nu republicile separatiste autodeclarate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Wang a răspuns că „țara a cărei reputație va fi pătată este cea care a intervenit în treburile interne ale altei națiuni în numele drepturilor omului și care a continuat să ducă războaie”. În ceea ce privește sancțiunile, el a spus că, din 2011, SUA au impus Rusiei peste 100 de sancțiuni, dar acestea nu au funcționat și că sancțiunile nu vor cauza decât suferință.

Joe Biden și Uniunea Europeană au condamnat acțiunile Rusiei

Pe de altă parte, Occidentul a reacționat unitar la invazia Rusiei din Ucraina. Atât Joe Biden, președintele SUA, cât și Uniunea Europeană au condamnat acțiunile Rusiei. De exemplu, Ursula von der Layern a vorbit despre sancțiuni istorice care vor fi adoptate împotriva Rusiei și a cetățenilor țării. În replică, Joe Biden a menționat că a înghețat accesul a miliarde de dolari care erau deținuți de oligarhii ruși, sau băncile din Rusia.

Oricum situația din Ucraina este cu totul dificilă pentru că au fost raportate trupe rusești în Kiev, în Capitala din Ucraina. Vorbim despre tancuri rusești care au intrat în regiune, iar ministrul Apărării din Ucraina a vorbit despre necesitatea ca cetățenii să rămână calmi și să încerce prin orice mjloace să oprească tancurile.

Volodimir Zelenschi, președintele țării, a vorbit despre faptul că țara lui luptă singură în război și că forțele internaționale nu ajută în niciun fel în conflict. Acesta a mai vorbit și despre faptul că gardienii care au fost uciși pe Insula Șerpilor vor primi onoruri postmortem pentru că nu au renunțat să lupte pentru a-și apăra patria.

China refuză să condamne Rusia și se alătură statelor care au cel puțin o poziție rezervată în ceea ce pare a fi evident: Rusia atacă Ucraina într-o acțiune care contravine tuturor normelor legale internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *