Prima pagină » International » China închide pieţele de păsări vii
China închide pieţele de păsări vii

China închide pieţele de păsări vii

04 iul. 2020, 12:45,
în International

China va închide gradual toate pieţele unde se vând păsări vii, pentru a reduce riscurile pentru sănătatea publică în urma răspândirii noului coronavirus, a anunţat vineri presa oficială de la Beijing, citată de agenţia EFE.

Vor fi impuse ”restricţii comerţului şi sacrificării păsărilor vii”, a declarat Chen Xu, şeful Administraţiei Statale pentru Reglementarea Pieţei, fără a da însă alte detalii. Dar el a adăugat că guvernul chinez va lua măsuri dure de asemenea împotriva comerţului ilegal cu animale sălbatice şi împotriva consumului cărnii acestora, scrie agerpres.ro.

Autorităţile chineze se concentrează în prezent asupra monitorizării siguranţei sanitare a alimentelor comercializate în cele circa 44.000 de pieţe de produse proaspete, cum a fost cea din Wuhan, considerată a fi la originea pandemiei de COVID-19, sau piaţa Xinfadi din capitala Beijing, de unde pare să fi pornit recent un nou focar de COVID-19, care între timp a fost pus sub control.

Anunț îngrijorător din partea Beijingului
China, prima țară afectată de COVID-19, a vrut să liniștească lumea miercuri după descoperirea unei tulpini de virus de gripă porcină, prezentând caracteristici de potențială pandemie.

Coronavirusul, semnalat pentru prima dată la sfârșitul anului trecut în metropola chineză Wuhan (centru), a contaminat de atunci peste 10 milioane de persoane în toată lumea.

Potrivit majorității oamenilor de știință, virusul a fost probabil transmis la om de la un animal. O piață din oraș a fost incriminată deoarece ar fi vândut animale sălbatice vii.

Virusuri descendente genetic din tulpină H1N1
Potrivit unui studiu apărut luni în revista științifică americană PNAS, cercetătorii au descoperit în China o tulpină a virusului gripei porcine care “posedă toate caracteristicile esențiale ce arată o mare adaptabilitate pentru a contamina oameni”.

Virusurile se numesc G4 și descind genetic din tulpină H1N1, aflată la originea unei pandemii în 2009.

Întrebat în legătură cu acest subiect, un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a minimizat miercuri pericolul, dând asigurări că țara sa va continua “să supravegheze maladia, să dea alarma (în caz de necesitate) și s-o trateaze în timp util”.

Autorii acestui studiu sunt cercetători proveniți din universități chineze sau din Centrul chinez de prevenție și de luptă împotriva maladiilor. Ei au realizat, între 2011 și 2018, 30.000 de prelevări nazale la porci în abatoarele din zece provincii chineze și într-un spital veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`