Prima pagină » International » China începe recrutarea militară. Tot mai multe companii își fac propriile armate de voluntari

China începe recrutarea militară. Tot mai multe companii își fac propriile armate de voluntari

21 feb. 2024, 09:08,
BZI.ro, în International

China se pregătește de război și începe recrutarea militară. Companiile chinezeşti au decis îşi facă propriile armate de voluntari. Cel puţin 16 mari firme, inclusiv un gigant privat din domeniul lactatelor, au înfiinţat forţe de luptă în ultimul an, potrivit unei analize CNN.

Aceste unităţi, cunoscute sub denumirea de Departamentele Forţelor Armate Populare, sunt formate din civili care îşi păstrează locurile de muncă obişnuite. Ele acţionează ca o forţă de rezervă şi auxiliară pentru armata chineză, cea mai mare din lume, şi sunt disponibile pentru misiuni care variază de la răspunsul la dezastre naturale şi ajutor pentru menţinerea „ordinii sociale” până la furnizarea de sprijin în timp de război.

China se pregătește de război, începe recrutarea militară

Forţele, care în prezent nu operează în afara Chinei, au mai multe în comun cu Garda Naţională americană decât cu mişcarea de miliţie, care se referă la organizaţiile paramilitare private care au de obicei un accent politic de dreapta.

Înfiinţarea brigăzilor corporatiste evidenţiază preocupările tot mai mari ale Beijingului în ceea ce privește un potenţial conflict în străinătate, precum şi neliniştea socială de acasă, pe măsură ce economia se poticneşte, afirmă analiştii.

Renaşterea este văzută, totodată, ca un răspuns la pandemie şi ca parte a eforturilor liderului chinez Xi Jinping de a întări controlul Partidului Comunist asupra societăţii, inclusiv asupra sectorului corporatist.

„Revenirea miliţiilor corporatiste reflectă atenţia tot mai mare a lui Xi asupra necesităţii de a integra mai bine dezvoltarea economică cu securitatea naţională, în condiţiile în care ţara se confruntă cu un viitor mai dificil, cu o creştere mai lentă şi o concurenţă geopolitică în creştere”, a declarat Neil Thomas, cercetător pentru politica chineză la Asia Society Policy Institute’s Center for China Analysis.

„Miliţiile corporatiste sub conducere militară ar putea ajuta Partidul Comunist să reprime mai eficient incidentele de nelinişte socială, cum ar fi protestele consumatorilor şi grevele angajaţilor”, a spus el.

Vă aducem aminte că economia chineză a înregistrat o creştere exponențială de 5,2% în 2023, uşor mai bună decât ţinta oficială pe care Beijingul a stabilit-o, dar ţara se confruntă cu o multitudine de provocări, inclusiv o scădere record a pieţei imobiliare, creşterea şomajului în rândul tinerilor, presiunea deflaţionistă, creşterea numărului de insolvenţe corporative şi creşterea stresului financiar la nivelul guvernelor locale.

În afara sectorului corporatist, unităţile de miliţie sunt adesea organizate de administraţiile locale şi de universităţi, în conformitate cu normele privind activitatea de miliţie. Aceste unităţi există şi astăzi în majoritatea acestor locuri, doar că la o scară mult mai mică decât în deceniile anterioare.

Cele mai multe dintre companiile care au anunţat până în prezent miliţii au fost întreprinderi de stat (SOE), care sunt deţinute direct de guvernele centrale sau regionale. Discuții de înrolare voluntară au fost purtate și în România.

Însă, în decembrie, Yili Group, al cincilea mare producător de lactate din lume, a devenit prima mare companie chineză controlată privat din istoria recentă care a înfiinţat o unitate a Departamentului Forţelor Armate Populare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *