China începe cele mai mari exerciții militare din mările din jurul Taiwanului în urma vizitei politicianului american Nancy Pelosi. Exercițiile au început la ora locală 12:00 și în mai multe zone urmau să aibă loc pe o rază de 12 mile de insulă.
Vizita lui Nancy Pelosi a fost văzută ca o mare provocare pentru China care revendică Taiwan. Comuniștii de la Beijing au atras atenția asupra consecințelor unei astfel de vizite.
Exerciții militare făcute de China lângă Taiwan
Taiwan a spus că China încearcă să schimbe status quo-ul** în regiune si face exerciții militare uriașe. Pelosi a făcut o vizită scurtă, dar controversată, în Taiwan, pe care China o consideră o provincie separatistă. Exercițiile sunt principalul răspuns al Beijingului, deși a blocat și unele schimburi comerciale cu insula. Exercițiile urmează să aibă loc pe căi navigabile aglomerate și vor include împușcături cu muniție reală cu rază lungă de acțiune, spune Beijing.
Taiwanul spune că echivalează cu o blocadă maritimă și aeriană, în timp ce SUA au spus că exercițiile au fost iresponsabile și ar putea scăpa de sub control. Analistul Bonnie Lin a declarat pentru BBC că armata taiwaneză va reacționa cu prudență, dar există totuși riscul de confruntare.
„De exemplu, dacă China decide să zboare cu avioane deasupra spațiului aerian al Taiwanului, există șansa ca Taiwanul să încerce să le intercepteze. Și am putea vedea o coliziune în aer, am putea vedea o mulțime de scenarii diferite care se desfășoară”, a spus ea.
Taiwanul a declarat că a mobilizat, miercuri, avioane pentru a avertiza împotriva avioanelor de război chineze, iar armata sa a tras focuri de rachetă pentru a alunga avioanele neidentificate deasupra insulelor Kinmen, situate aproape de continent. Mai multe ministere au suferit atacuri cibernetice în ultimele zile, a declarat guvernul taiwanez. Taiwan a cerut, de asemenea, navelor să urmeze rute diferite și negociază cu Japonia și Filipine pentru a găsi rute alternative de aviație.
Care este politica ” O singură China”?
Timp de zeci de ani, președinții americani au fost nevoiți să se confrunte cu o frânghie extrem de sensibilă cunoscută sub numele de politica „One China”. Politica este recunoașterea diplomatică a poziției Chinei că există un singur guvern chinez. Conform acestei politici, SUA recunoaște și are legături formale cu China, mai degrabă decât insula Taiwan, pe care China o vede ca o provincie separatistă care va fi reunificată cu continentul într-o zi.
Politica One China este o piatră de temelie a relațiilor chino-americane. Este, de asemenea, o bază fundamentală a politicii și diplomației chineze. Cu toate acestea, este diferit de principiul One China, prin care China insistă că Taiwan este o parte inalienabilă a unei singure Chine care urmează să fie reunificată într-o zi.
Deși guvernul Taiwanului susține că este o țară independentă numită oficial „Republica Chineză”, orice țară care dorește relații diplomatice cu China continentală trebuie să rupă legăturile oficiale cu Taipei. Acest lucru a dus la izolarea diplomatică a Taiwanului de comunitatea internațională.
Politica poate fi urmărită încă din 1949 și sfârșitul războiului civil chinez. Naționaliștii învinși, cunoscuți și sub numele de Kuomintang, s-au retras în Taiwan și au făcut din el locul lor de guvernare, în timp ce comuniștii învingători au început să conducă continentul ca Republica Populară Chineză. Ambele părți au spus că reprezintă toată China.
De atunci, Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a amenințat că va folosi forța dacă Taiwanul își va declara oficial independența, dar a urmat și o cale diplomatică mai blândă cu insula în ultimii ani.
Inițial, multe guverne, inclusiv SUA, au recunoscut Taiwanul, deoarece s-au ferit de China comunistă. Dar vânturile diplomatice s-au schimbat pe măsură ce China și Statele Unite au văzut nevoia reciprocă de a dezvolta relații începând cu anii 1970, SUA și alte țări rupând legăturile cu Taipei în favoarea Beijingului. Așadar, aceste exerciții militare făcute de China în Taiwan ar putea degenera la un nou conflict mondial, mai ales că Joe Biden a explicat că va interveni armat dacă Taiwan ar fi atacat de comuniști.
** Termenul status quo provine din limba latină și face referire la o stare care a existat înainte și se menține și în prezent. Ca exemplu, status-quo teritorial se referă la menținerea neschimbată a granițelor unui stat.