Prima pagină » Actualitate » China este deranjată de avertismentul lui Joe Biden: „Ne exprimăm profunda nemulțumire și protestul puternic în această privință „

China este deranjată de avertismentul lui Joe Biden: „Ne exprimăm profunda nemulțumire și protestul puternic în această privință „

19 sept. 2022, 13:22,
în Actualitate

Avertismentul preşedintelui american Joe Biden a deranjat profund China. Astfel, reprezentatntul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze, Mao Ning, s-a arătat indignat de declaraţia făcută de şeful de stat al SUA, referitoare la o posibilă intervenţie militară în favoarea Taiwanului.

„Există o singură China în lume, Taiwanul face parte din China, iar guvernul RPC este singurul guvern legitim al Chinei”, a conchis diplomatul de la Beijing.

Avertismentul lui Joe Biden a deranjat oficialităţile din China

Avertismentul făcut de preşedintele Joe Biden, a deranjat China, care a rândul său, a transmis că Washington-ul încalcă în mod flagrant principiul unei singure Chine și dispozițiile celor trei comunicate chino-americane. De asemenea, este implicată şi o abatere semnificativă de la angajamentul important al SUA de a nu sprijini independența Taiwanului.

„De asemenea, transmite un mesaj greșit forțelor de independență pro-Taiwan. China își exprimă profundă nemulțumire și protestul puternic în această privință și, de asemenea, a făcut o reprezentare strictă a părții americane”, a declarat diplomatul.

De asemenea, Mao Ning a menţionat că China nu va tolera încercările de divizare a țării și își rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare.

„Există o singură China în lume, Taiwanul face parte din China, iar guvernul RPC este singurul guvern legitim al Chinei”, a conchis diplomatul de la Beijing.

Declarația controversată a lui Joe Biden

Amintim faptul că președintele american Joe Biden a declarat încă o dată că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unui „atac fără precedent” al Chinei. Afirmația a fost făcută în timpul acordării unui interviu, când Biden a răspuns „Da”, fiind întrebat dacă asta înseamnă că forțele americane vor apăra Taiwan. Interviul a fost difuzat duminică 18 septembrie, ceea ce a determinat Casa Albă să reitereze că politica SUA nu s-a schimbat. Politica Washingtonului a fost întotdeauna una de „ambiguitate strategică”, ceea ce înseamnă că nu se angajează să apere Taiwanul, dar nici nu exclude opțiunea.

Reiterăm faptul că Taiwan este o insulă autonomă în largul coastei estului Chinei, pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său. Washingtonul a mers de mult timp pe o frânghie diplomatică în privința problemei. Pe de o parte, aderă la politica One China, o piatră de temelie a relației sale cu Beijingul.

Potrivit acestei politici, Taiwanul face parte din China și poziția nu este contestată. Deci Statele Unite ale Americii nu o recunosc ca stat separat și nu are legături diplomatice cu insula. Dar menține relații strânse și vinde arme Taiwanului în conformitate cu Legea relațiilor cu Taiwan, care prevede că SUA trebuie să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

„Există o politică a unei singure Chine, iar Taiwanul își face propriile judecăți cu privire la independența lor. Nu ne mișcăm, nu îi încurajăm să fie independenți – aceasta este decizia lor”, a spus el.

Cu toate acestea, la începutul lunii august, China a început cele mai mari exerciții militare desfășurate lângă Taiwan. Exercițiile au fost declanșate de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, cu toate că oficialii de la Beijing au atras atenția asupra consecințelor unei astfel de vizite.

Așadar, toate acestea au condus la avertismentul făcut de președintele Joe Biden ce a deranjat oficialităţile din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *