Prima pagină » International » China deține peste jumătate din brevetele pentru Inteligența Artificială la nivel mondial

China deține peste jumătate din brevetele pentru Inteligența Artificială la nivel mondial

17 iul. 2024, 10:04,
în International

China pare că cucerește piața mondială a Inteligenței Artificială deținând 35.000 de brevete, ceea ce reprezintă peste jumătate din numărul total. Sunt câteva diferențe între modul în care China folosește Inteligența Artificială și modul în care SUA folosește această tehnologie.

Recent, China a anunțat implementarea primului teren de testare a vitezei 6G din lume. Oficialii de la Beijing au explicat faptul că Inteligența Artificală are un rol important în implementarea proiectului.

China deține cele mai multe brevete pentru Inteligența Artificială la nivel mondial

Acest infografic arată numărul de brevete legate de IA acordate în fiecare an din 2010 până în 2022 (cele mai recente date disponibile). Aceste cifre provin de la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă (CSET), accesat prin Raportul 2024 AI Index al Universității Stanford . Din aceste date, putem vedea că China a depășit pentru prima dată SUA în 2013. De atunci, țara a cunoscut o creștere enormă a numărului de brevete AI acordate în fiecare an.

În 2022, China a primit mai multe brevete decât orice altă țară la un loc. Deși acest lucru sugerează că țara este foarte activă în cercetarea domeniului inteligenței artificiale, nu înseamnă neapărat că China este cea mai îndepărtată în ceea ce privește capacitatea.

Potrivit CSET, brevetele de inteligență artificială se referă la relații și algoritmi matematici, care sunt considerate idei abstracte în conformitate cu legea brevetelor. Ele pot avea, de asemenea, semnificații diferite, în funcție de locul în care sunt depuse.

Un procent substanțial de 77% dintre oameni și-au exprimat îngrijorarea că AI ar putea duce la pierderea locurilor de muncă în viitorul iminent, indicând o îngrijorare larg răspândită cu privire la impactul potențial al tehnologiei asupra oportunităților de angajare. Pe măsură ce AI evoluează, ar putea înlocui 400 de milioane de lucrători din întreaga lume. Un raport McKinsey prezice că între 2016 și 2030, progresele legate de inteligența artificială pot afecta aproximativ 15% din forța de muncă globală.

Care sunt diferențele dintre brevetele obținute de China și SUA

În SUA, brevetarea AI este concentrată în rândul companiilor mari, inclusiv IBM, Microsoft și Google. Pe de altă parte, brevetarea AI în China este mai distribuită între organizații guvernamentale, universități și firme de tehnologie (de exemplu, Tencent).

În ceea ce privește domeniul de interes, brevetele Chinei sunt de obicei legate de viziunea computerizată, un domeniu al IA care permite computerelor și sistemelor să interpreteze datele și intrările vizuale. Între timp, eforturile Americii sunt distribuite mai uniform în domeniile de cercetare. Inteligența artificială continuă să revoluționeze diverse industrii, cu o rată anuală de creștere estimată de 37,3% între 2023 și 2030, după cum a raportat Grand View Research. Această creștere rapidă subliniază impactul tot mai mare al tehnologiilor AI în următorii ani

Căutarea vocală este în creștere, 50% dintre utilizatorii de telefonie mobilă din SUA folosind-o zilnic, potrivit UpCity. Această tendință arată prevalența tot mai mare a asistenților vocali bazați pe inteligență artificială în viața de zi cu zi.

China este lider în adoptarea Inteligenței Artificiale, cu 58% dintre companii implementând AI și 30% luând în considerare integrarea. În comparație, Statele Unite au o rată de adoptare mai mică, 25% dintre companii utilizând AI și 43% explorând aplicațiile potențiale ale acesteia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *