Prima pagină » Actualitate » China denunță pactul SUA-Marea Britanie-Australia! Autorităţile comuniste din Beijing îl consideră iresponsabil
China denunță pactul SUA-Marea Britanie-Australia! Autorităţile comuniste din Beijing îl consideră iresponsabil

China denunță pactul SUA-Marea Britanie-Australia! Autorităţile comuniste din Beijing îl consideră iresponsabil

17 sept. 2021, 07:47,
în Actualitate

China a criticat un pact istoric de securitate între SUA, Marea Britanie și Australia, descriindu-l ca fiind „extrem de iresponsabil” și „cu mintea îngustă”. Autorităţile comuniste de la Beijing au declarat că noua alianţă poate dăuna păcii regionale.

Acordul va face ca SUA și Marea Britanie să ofere Australiei tehnologia pentru a construi pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară. Este privit pe scară largă ca un efort de a contracara influența Chinei în Marea Chinei de Sud contestată.

Regiunea Marea Chinei de Sud este una tensionată

Regiunea Marea Chinei de Sud este una extrem de tensionată pe fondul proiectelor militare făcute de China. De altfel, de mai multe ori în zonă lucrurile ar fi putut lua o întorsătură ireversibilă. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Zhao Lijian a declarat că alianța riscă „să dăuneze grav păcii regionale … și să intensifice cursa înarmărilor”.

El a criticat ceea ce el a numit „războiul rece și cu o mentalitate învechită” și a avertizat că cele trei țări „își rănesc propriile interese”. Mass-media de stat chineză a publicat editoriale similare denunțând pactul, iar unul din ziarul Global Times a spus că Australia „s-a transformat acum într-un adversar al Chinei”.

Chinezii se tem de faptul că SUA îşi împărtăşeşte tehnologia militară?

SUA își împărtășește tehnologia submarină pentru prima dată în 60 de ani, înainte de a o împărtăși doar cu Marea Britanie. Înseamnă că Australia va putea construi submarine cu propulsie nucleară care sunt mai rapide și mai greu de detectat decât flotele cu propulsie convențională. Pot rămâne scufundați luni întregi și pot trage rachete pe distanțe mai mari – deși Australia spune că nu are intenția de a pune arme nucleare asupra lor.

Noul parteneriat, sub numele Aukus, a fost anunțat într-o conferință de presă virtuală comună între președintele SUA Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson și omologul său australian Scott Morrison miercuri seară și joi dimineață.

Și, deși China nu a fost menționată direct, cei trei lideri s-au referit în mod repetat la preocupările regionale de securitate despre care au spus că au „crescut semnificativ”.

„Aceasta este o oportunitate istorică pentru cele trei națiuni, cu aliați și parteneri care au aceeași idee, de a proteja valorile comune și de a promova securitatea și prosperitatea în regiunea indo-Pacifică”, se arată într-o declarație comună.

Australia va deveni una dintre puţinele naţiuni care au în dotare submarine nucleare

Alianța Aukus este probabil cel mai semnificativ aranjament de securitate între cele trei națiuni de după al doilea război mondial, spun analiștii. Înseamnă că Australia va deveni doar a șaptea națiune din lume care operează submarine cu propulsie nucleară.

În timp ce acestea sunt elementele importante ale tranzacției, vor fi, de asemenea, partajate capacitățile cibernetice, inteligența artificială și alte tehnologii submarine.

Australia va achiziționa, de asemenea, rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Tomahawk și va permite staționarea mai multor trupe americane în nordul țării.

„Acest lucru arată într-adevăr că toate cele trei națiuni trasează o linie în nisip pentru a începe și a contracara mișcările agresive ale [Chinei]”, a declarat Guy Boekenstein de la Asia Society Australia.

În altă ordinde de idei, SUA a fost extrem de critică la adresa Chinei. Totul s-a întâmplat în special în mandatul lui Donald Trump care a pornit un război economic cu autoritățile comuniste. De altfel, un general a povestit faptul că i-a fost frică asupra faptului că, în ultimele zile de mandat, Trump ar putea ataca nuclear China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 ianuarie 2025
07 ianuarie 2025