Prima pagină » International » China avertizează ţările asiatice să nu devină piese de şah în jocul SUA
China avertizează ţările asiatice să nu devină piese de şah în jocul SUA

China avertizează ţările asiatice să nu devină piese de şah în jocul SUA

12 iul. 2022, 15:49,
în International

China avertizează asupra jocului orchestrat de SUA. În acest sens, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a îndemnat luni, 11 iulie, naţiunile din Asia de Sud-Est să nu devină „piese de şah” utilizate de marile puteri într-o regiune care, în opinia sa, riscă să fie reconfigurată de factori geopolitici.

De asemenea, în cursul unei vizite în Japonia, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a denunţat luni, 11 iulie, intensificarea activităţilor militare chineze, avertizând că Beijingul generează „provocări la nivel mondial”.

China avertizează asupra intenţiilor SUA

China avertizează asupra jocului orchestrat de SUA. Într-un discurs rostit la o reuniune a Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), ministrul Wang Yi a afirmat că multe state din această zonă sunt supuse presiunilor pentru a se alinia unui grup ori altuia.

„Trebuie să izolăm această regiune de calculele geopolitice. Ţările nu trebuie să devină piese de şah în rivalităţile marilor puteri, trebuie ferite de presiuni. Viitorul regiunii trebuie să fie în mâinile noastre”, a declarat ministrul chinez de Externe.

De multă vreme ţările din sud-estul Asiei sunt vizate de presiunile generate de rivalitatea strategică dintre Statele Unite şi China. Administraţia de la Beijing revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, invocând delimitări teritoriale istorice, astfel că există litigii între China şi alte naţiuni din cadrul organizaţiei ASEAN.

În urmă cu câteva zile, cu ocazia reuniunii G20 din Indonezia, ministrul Wang Yi s-a întâlnit cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. Cei doi demnitari au catalogat discuţiile drept „sincere”, iar ministrul chinez de Externe a declarat că i-a propus lui Blinken stabilirea unor reguli clare şi susţinerea intereselor regionale în zona Asia-Pacific.

În tot acest timp, în cursul unei vizite în Japonia, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a denunţat luni, 11 iulie, intensificarea activităţilor militare chineze, avertizând că Beijingul generează „provocări la nivel mondial”. De asemenea, Annalena Baerbock a observa că armata chineză a intensificat activităţile militare în largul Taiwanului şi în zone disputate din Marea Chinei de Sud şi din Marea Chinei de Est.

Cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Tokyo cu ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, Annalena Baerbock a declarat că atitudinea robustă a Chinei generează provocări la nivel mondial, şi că astfel se confirma din ce în ce mai mult ca atunci când sunt urmărite interesele proprii, respectarea regulilor nu mai este absolut necesară. Aceasta a mai adăugat ca de fapt, această atitudine pune în pericol pacea.

Pericolul reprezentat de SUA, în viziunea Chinei

Ca replică la acuzațiile SUA cu privire la spionajul chinezesc și amenințările la adresa ordinii internaționale, China cataloghează Statele Unite ale Americii drept „cea mai mare amenințare la adresa păcii, stabilității și dezvoltării mondiale”. Aceste comentarii aparțin purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, și au fost făcute în data de 7 iulie, la o zi după ce șeful FBI și liderul agenției britanice de informații interne au tras noi semnale de alarmă cu privire la guvernul chinez, avertizând liderii de afaceri că Beijingul este hotărât să le fure tehnologia pentru a obține avantaje competitive.

Tonul ridicat vine înaintea unei întâlniri de sâmbătă, 9 iulie, între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul chinez de externe Wang Yi, în cadrul summitului miniștrilor din Grupul celor 20 de țări bogate și în curs de dezvoltare, care are loc în Bali, Indonezia.

„Politicianul american relevant a jucat pe seama așa-numitei amenințări chinezești pentru a defăima și ataca China”, a declarat Zhao reporterilor în cadrul unui briefing zilnic, întrebat despre comentariile directorului FBI, Christopher Wray, care a reafirmat preocupările de lungă durată în ceea ce privește denunțarea spionajului economic și a operațiunilor de hacking ale Chinei, precum și eforturile guvernului chinez de a înăbuși disidența în străinătate. Faptele au dovedit pe deplin că SUA reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii, stabilității și dezvoltării mondiale”, a declarat Zhao.

Așadar, acum China avertizează ţările asiatice să nu devină piese de şah în jocul SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025