Prima pagină » Actualitate » China ar fi comis crime împotriva umanității în Xinjiang, consideră ONU
China ar fi comis crime împotriva umanității în Xinjiang, consideră ONU

China ar fi comis crime împotriva umanității în Xinjiang, consideră ONU

01 sept. 2022, 08:36,
BZI.ro, în Actualitate

ONU a acuzat China de „încălcări grave ale drepturilor omului” și crime împotriva umanității într-un raport mult așteptat despre acuzațiile de abuz în provincia Xinjiang. China a cerut ONU să nu publice raportul – Beijingul numind-o o „farsă” organizată de puterile occidentale.

În trecut SUA a sancționat China în legătură cu exploatarea uigurilor.

China, crime împotriva umanității în Xianjiang, consideră ONU

Raportul ONU acuză China de crime împotriva umanității în Xianjiang și evaluează acuzațiile de abuz împotriva musulmanilor uiguri și a altor minorități etnice, pe care China le neagă. Dar anchetatorii au spus că au descoperit „dovezi credibile” ale torturii care ar putea echivala cu „crime împotriva umanității”. Aceștia au acuzat China că folosește legi vagi de securitate națională pentru a restrânge drepturile minorităților și pentru a stabili „sisteme de detenție arbitrară”.

Raportul, care a fost comandat de Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, spunea că prizonierii au fost supuși „modarelor de rele tratamente” care au inclus „incidente de violență sexuală și de gen”. Alții, au spus aceștia, s-au confruntat cu tratament medical forțat și „aplicarea discriminatorie a politicilor de planificare familială și de control al nașterii”.

ONU a recomandat Chinei să ia imediat măsuri pentru a elibera „toți indivizii lipsiți în mod arbitrar de libertate” și a sugerat că unele dintre acțiunile Beijingului ar putea echivala cu „comiterea de crime internaționale, inclusiv crime împotriva umanității”.

Milioane de uiguri trăiesc în Xianjiang, China

În Xinjiang trăiesc aproximativ 12 milioane de uiguri, majoritatea musulmani. ONU a spus că membrii non-musulmani ar putea fi, de asemenea, afectați de problemele din raport. În timp ce ONU a spus că nu poate fi sigură câte persoane au fost reținute de guvern, grupurile pentru drepturile omului estimează că peste un milion de persoane au fost reținute în lagărele din regiunea Xinjiang, în nord-vestul Chinei. Congresul Mondial Uyghur, un grup umbrelă care reprezintă aproximativ 60 de organizații, a salutat raportul și a cerut un răspuns internațional rapid.

„Acesta este o schimbare a jocului pentru răspunsul internațional la criza uigură. În pofida negărilor înverșunate ale guvernului chinez, ONU a recunoscut acum oficial că au loc crime oribile”. ”, a declarat directorul executiv al Proiectului Uyghur pentru Drepturile Omului, Omer Kanat.

Dar Beijingul – care a văzut raportul în avans – neagă acuzațiile de abuz și a susținut că taberele sunt un instrument de combatere a terorismului.

Delegația sa la Consiliul ONU pentru drepturile omului de la Geneva a respins concluziile raportului, despre care a spus că „a calomniat și a calomniat China” și a intervenit în afacerile interne ale țării.

„Această așa-numită „evaluare” este un document politizat care ignoră faptele și expune pe deplin intenția SUA, a țărilor occidentale și a forțelor anti-Chine de a folosi drepturile omului ca instrument politic”, se arată într-o declarație lungă.

Ca răspuns la Dosarele Poliției din Xinjiang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat pentru BBC că documentele sunt „cel mai recent exemplu de voci anti-Chine care încearcă să ofenseze China”. El a spus că Xinjiang se bucură de stabilitate și prosperitate, iar locuitorii trăiesc o viață fericită și împlinită. China spune că represiunea din Xinjiang este necesară pentru a preveni terorismul și pentru a elimina extremismul islamist, iar lagărele sunt un instrument eficient pentru reeducarea deținuților în lupta împotriva terorismului.

Acesta insistă că militanții uiguri duc o campanie violentă pentru un stat independent prin comploturi cu bombardamente, sabotaj și tulburări civice, dar este acuzat că a exagerat amenințarea pentru a justifica represiunea asupra uigurilor. China a respins afirmațiile că încearcă să reducă populația uigură prin sterilizări în masă ca fiind „fără temei” și spune că acuzațiile de muncă forțată sunt „complet fabricate”. Așadar, China nu consideră că a comis crime împotriva umanității în Xinjiang, așa cum susține ONU.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *