Prima pagină » Razboi în Ucraina » China, anunț de ultimă oră despre conflictul din Ucraina

China, anunț de ultimă oră despre conflictul din Ucraina

15 mart. 2022, 19:30,
în Razboi în Ucraina

China a anunţat că nu e parte din conflictul cu Ucraina, potrivit declarației ministrului chinez de Externe, care a făcut apel la Europa şi la Rusia să se aşeze la masa negocierilor.

Ministrul de externe chinez a declarat, în cadrul unei discuții cu omologul său spaniol, că Beijingul nu e parte a conflictului și nu dorește să fie afectat de sancțiuni.

Companiile chinezești au pierdut 2,1 de trilioane de dolari la bursa din Hong Kong

Un lucru e cert: după ce au apărut informații că Rusia a cerut ajutorul Chinei, companiile chinezești au pierdut 2,1 de trilioane de dolari la bursa din Hong Kong, cea mai mare cădere din 2008 încoace, relatează stirileprotv.ro.

Responsabilii de la Kiev anunță că discuțiile cu rușii au înregistrat unele progrese, după ce Moscova a renunțat la ultimatumuri. Negocierile vor fi reluate marți, iar oficialii ucraineni susțin că, în contactele din ultimele zile, rușii ar fi schimbat tonul, iar Kievul se aşteaptă la rezultate concrete în următoarele zile.

John Kirby: „Cu siguranță se gândește la ocupația Ucrainei”

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului și Mykhailo Podolyak, şeful echipei ucrainene de negocieri cu Rusia au făcut declarații referitoare la războiul care are loc în acest moment în Ucraina.

(Putin) cu siguranță nu vrea să trimită doar un mesaj. Cu siguranță se gândește la ocupația Ucrainei. Și cu siguranță are opțiuni diplomatice la dispoziție, dar e clar că nu vrea să le ia în considerare”, a spus John Kirby.

Mykhailo Podolyak, şeful echipei ucrainene de negocieri cu Rusia: „Cerințele noastre sunt foarte clare: retragerea forțelor rusești, încetarea focului, condiții care nu sunt negociabile pentru noi. Abia apoi putem discuta despre relațiile bilaterale și despre un acord politic. Rusia deja începe să înțeleagă și discuțiile au devenit constructive”, a transmis Mykhailo Podolyak.

China a fost ameninţată de SUA

Ministrul de externe chinez a transmis că nu dorește sancțiuni, deloarece China a fost ameninţată de SUA spunând că în cazul în care va oferi sprijin economic sau material Rusiei va suporta o serie de consecinţe drastice.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-a întâlnit luni, 14 martie 2022, la Roma, Italia, cu un diplomat de rang înalt al Chinei, Yang Jiechi pentru a purta discuții și despre războiul din Ucraina.

Jake Sullivan a declarat faptul că Statele Unite ale Americii au înştiinţat China cu privire la planul Rusiei de a invada Ucraina, cu mult timp înainte de a avea loc debutul operaţiunii militare. Consilierul american pentru securitate naţională susţine că statul chinez nu a înţeleg întregul plan.

”Îi comunicăm în mod direct, în privat, Beijingului că vor exista cu siguranţă consecinţe pentru sancţiunile ample, eforturile de sustragere de la acestea sau sprijinul acordat Rusiei de a le echiliba”, a spus Jake Sullivan, consilier american pentru securitate naţională.

Discuțiile referitoare la ajuorul Chinei pentru Rusia au durat aproximativ șapte ore, iar un oficial de la Washington a afirmat că este „profund îngrijorătoare” atitudinea Chinei.

Discuții lungi pe tema războiului între americani și chinezi

Conform precizărilor oficiale, „au fost discuții substanțiale pe tema războiului Rusiei împotriva Ucrainei iar cei doi oficiali au evidențiat importanța menținerii deschise a liniilor de comunicare între Statele Unite şi China”.

După întâlnirea de la Roma, care a durat aproximativ șapte ore, un oficial de rang înalt de la Washington a afirmat că este „profund îngrijorătoare” atitudinea Chinei, de aliniere la poziția Rusiei în conflictul din Ucraina.

„Discuțiile de la Roma au fost intense și directe”, a declarat oficialul american, sub protecția anonimatului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`