Prima pagină » International » China ajută America Latină, oferindu-i un împrumut pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID
China ajută America Latină, oferindu-i un împrumut pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID

China ajută America Latină, oferindu-i un împrumut pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID

24 iul. 2020, 12:02,
Bianca Rebegea în International

China ajută America Latină, oferindu-i un împrumut pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID. Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, a declarat că va oferi un împrumut de 1 miliard de dolari Americii Latine și Caraibelor, pentru a putea accesa vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de statul Chinez, în urma unei videoconferințe cu omologii din țările din America Latină.

Vaccinul va fi disponibil pentru toată lumea. China ajută America Latină

Vaccinul va fi un beneficiu public și tocmai de aceea toată lumea trebuie să profite de el, chiar și America Latină. Astfel, China va desemna 1 miliard de dolari pentru a oferi sprijin națiunilor din regiune, extrem de afectate de pandemia cu noul coronavirus.

„Ministrul de externe al Chinei a spus că vaccinul dezvoltat în țara sa va fi un beneficiu public și trebuie să fie accesibil inclusiv pentru țările din America Latină, iar țara sa va desemna un împrumut de 1 miliard de dolari pentru a sprijini accesul la vaccin pentru națiunile din regiune”, se prezintă într-un comunicat de presă.

Președintele mexican, Andrés Manuel López Obrador a fost extrem de recunoscător și a mulțumit Chinei pentru împrumut, în timpul unui briefing care a avut loc joi.

„Suntem foarte recunoscători pentru ajutor guvernului chinez”, a declarat Obrador.

În fruntea întâlnirii virtuale de miercuri a fost ministrul Afacerilor Externe din Mexic, Marcelo Ebrard, și Wang Yi. De asemenea, au participat și omologii lor din Argentina, Barbados, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, Panama, Peru, Trinidad și Tobago și Uruguay.

Acum puțin timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a afrimat că „țările din America Latină și Caraibe și China, deși despărțite de ocean, au stat împreună împotriva acestui dușman comun și au condus o cooperare practică și eficientă în beneficiu a tuturor”.

Astfel, chiar dacă America Latină a devenit epicentrul pandemiei globale la sfârșitul lunii mai, ea va beneficia de acest ajutor din partea Chinei, pentru a scăpa de virusul necruțător.

Tensiunile dintre China și SUA continuă să crească!

După ce Statele Unite au închis consulatul chinez de la Houston, chinezii au ordonat și ei închiderea consulatului SUA din Chengdu. Astfel, tensiunile dintre cele două state s-au accentuat dramatic.

Ministerul chinez de Externe a arătat print-un comunicat că diplomații americani din China au fost notificați vineri dimineață că licența pentru consulatul SUA din Chengdu va fi revocată. Astfel, consulatul a primit ordinul de a înceta toate activitățile. Anterior, China a venit cu avertizarea că va acționa cum consideră de cuviință, după ce consulatul de la Houston a fost închis.

„Statele Unite au provocat în mod unilateral acest incident”, mai completează reprezentanții ministerului chinez care afirmă că decizia vine ca răspuns la închiderea consulatului Chinei de la Houston în urmă cu câteva zile. Chinezii declară că decizia americanilor „a încălcat serios legea internațional și regulile de bază ale relațiilor internaționale”.

„Situația actuală dintre China și SUA este una pe care China nu vrea să o vadă, dar întreaga responsabilitate aparține Statelor Unite. Îndemnăm din nou autoritățile americane să revină asupra deciziei eronate pentru a crea condițiile revenirii la o relație bilaterală normală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`