China a acuzat NATO că a calomniat dezvoltarea sa pașnică după ce liderii alianței au avertizat cu privire la „provocările sistemice” venite de la Beijing. Acțiunile Chinei, inclusiv extinderea arsenalului său nuclear, au amenințat „ordinea internațională bazată pe reguli”, a spus NATO.
A fost prima dată când NATO a plasat China în centrul agendei sale. În răspunsul său, China a declarat că politica sa de apărare este „de natură defensivă” și a îndemnat NATO să „dedice mai multă energie promovării dialogului”.
Ce spune China despre declarațiile făcute de NATO
„Urmărirea noastră de apărare și modernizare militară este justificată, rezonabilă, deschisă și transparentă”, a declarat misiunea Chinei în Uniunea Europeană într-un comunicat.
Acesta a adăugat că NATO ar trebui să privească dezvoltarea Chinei într-o „manieră rațională” și „să nu mai ia interesele și drepturile legitime ale Chinei ca o scuză pentru a manipula politica blocului, a crea confruntări și a alimenta concurența geopolitică”.
Declarația NATO a venit la sfârșitul summitului de o zi de la Bruxelles, luni. A marcat prima întâlnire a lui Joe Biden NATO ca președinte al SUA. Puternică alianță politică și militară dintre 30 de țări europene și nord-americane vede Rusia ca o amenințare principală. Biden urmează să se întâlnească miercuri cu președintele rus Vladimir Putin la Geneva.
De ce se concentrează NATO pe China?
Conform comunicatului summitului (declarație finală), „ambițiile declarate ale Chinei și comportamentul asertiv prezintă provocări sistemice pentru ordinea internațională bazată pe reguli și pentru domeniile relevante pentru securitatea Alianței”.
„Rămânem preocupați de lipsa frecventă a Chinei de transparență și de utilizare a dezinformării”, spune acesta. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat reporterilor: „Nu intrăm într-un nou război rece și China nu este adversarul nostru, nu inamicul nostru”.
Dar, el a adăugat: „Trebuie să abordăm împreună, că alianță, provocările pe care creșterea Chinei le pune securității noastre”.
China este una dintre cele mai importante puteri militare și economice din lume, al cărei partid comunist aflat la guvernare are o strânsă strângere în politică, viața de zi cu zi și o mare parte a societății. Armata chineză are în prezent cele mai mari forțe armate din lume, cu peste două milioane de angajați în serviciu activ. NATO a devenit din ce în ce mai îngrijorat de capacitățile militare în creștere ale Chinei, pe care o consideră o amenințare la adresa securității și a valorilor democratice ale membrilor săi. În ultimii ani, alianța a crescut, de asemenea, cu grijă cu privire la activitățile Chinei în Africa, unde a înființat baze armate.
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO a lansat un avertisment
Direcția în care a mers întâlnirea NATO a fost anunțată înainte de congres prin vocea secretarului general, Jens Stoltenberg. Conform secretarului general al NATO, aliații își vor concentra mai mult atenție asupra Moscovei dar și a Beijingului
”Vom transmite un mesaj important Moscovei: rămânem uniţi, iar Rusia nu ne va despărţi”, a avertizat secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), norvegianul Jens Stoltenberg.
După summitul de la Bruxelles, președintele SUA, Joe Biden va avea o întrevedere cu omologul său Vladimir Putin. Întâlnirea este stabilită pentru ziua de miercuri, 16 iunie la Geneva, în Elveţia.
„Președintele Biden a precizat în mod clar că Statele Unite vor acționa ferm în apărarea intereselor lor naționale ca răspuns la acțiunile Rusiei care ne fac rău nouă sau aliaților noștri”, se spune într-o declarație americană.