O maşină de 2,8 tone a rulat plutind la 35 de milimetri deasupra carosabilului în timpul unor teste ale tehnologiei Maglev (levitaţie electromagnetică) pentru autovehicule, desfăşurate în weekend pe o autostradă din estul Chinei, informează agenţia Xinhua.
Maşina a fost realizată prin modificarea unui autovehicul tradiţional. Maşina a fost dotată cu o reţea de magneţi permanenţi pentru levitaţie, iar pe carosabil a fost montată o şină conductoare care a permis maşinii să plutească.
Această tehnologie va contribui la reducerea consumului de energie
Dezvoltarea vehiculelor Maglev va reprezenta o prioritate, a declarat Deng Zigang, profesor în cadrul universităţii din Chengdu, care şi-a exprimat speranţa că această tehnologie va contribui la reducerea consumului de energie şi la creşterea autonomiei maşinilor în viitor.
Un alt test rutier, de data aceasta la o viteză de 200 km/h, a fost efectuat în aceeaşi zi. În total, opt maşini, inclusiv cinci vehicule pe bază de energie regenerabilă, au fost testate pe o porţiune de 7,9 kilometri a autostrăzii, la o viteză maximă care s-a apropiat de 230 km/h.
Testele au fost desfăşurate de autorităţile provinciale în domeniul transportului şi au avut ca scop studierea proiectării drumurilor şi a măsurilor de siguranţă pentru deplasarea autovehiculeleor la viteze mari, notează Xinhua.
Running in the air! A #maglevcar conducts a road test in #China‘s Jiangsu Province. pic.twitter.com/1pjU9TuTnv
— Ji Rong嵇蓉 (@JiRongMFA) September 9, 2022
În China a fost prezentat prototipul unui tren care poate “zbura” cu până la 600 de km/h
În China a avut loc prezentarea primului prototip autohton al unui tren cu levitaţie magnetică (Maglev), care este capabil să se deplaseze cu o viteză de până la 600 de km/h! Atât jurnalişti, cât şi oaspeţi invitaţi au avut ocazia de a-l explora şi de a afla despre planurile de lansare a unui nou tip de transport.
Demonstrația trenului a avut loc pe 23 mai în Qingdao, China, în estul țării. Utilizarea tehnologiei de levitație magnetică îi va permite trenului să se deplaseze prin aer datorită câmpului electromagnetic. Anume lipsa de contact şi frecare cu suprafața feroviară va duce la dezvoltarea vitezei mari anunţate.
„Perna” magnetică între corpul trenului şi reţeua specială de şine măsoară în înălţime doar 10 mm!