Prima pagină » Razboi în Ucraina » China a refuzat să furnizeze companiilor aeriene ruse componente de avioane

China a refuzat să furnizeze companiilor aeriene ruse componente de avioane

10 mart. 2022, 14:11,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

China a refuzat să furnizeze companiilor aeriene ruse componente de avioane, a declarat joi un oficial al autorităţii aviatice din Rusia, citat de agenţiile ruse de presă, după ce Boeing şi Airbus au oprit livrarea de componente, relatează Reuters.

Sectorul aviatic rus este sub presiunea sancţiunilor occidentale determinate de invazia din Ucraina, astfel că Ministerul de Externe de la Moscova a atras atenţia în această săptămână că siguranţa zborurilor de pasageri ale Rusiei este pusă în pericol, scrie Agerpres.

Rusia va încerca să caute surse alternative de a-şi procura componente de avioane, de la ţări precum Turcia şi India, după eşecul de a le obţine de la China, a declarat Valeri Kudinov, responsabil cu capacitatea de zbor a avioanelor ruseşti în cadrul autorităţii aviatice Rosaviaţia, citat de agenţiile ruse de presă.

China refuză să îi mai livreze Rusiei componente de avioane după sancţiunile occidentale

De asemenea, a spus el, companiile ruse încep să îşi înregistreze în Rusia avioanele, în contextul în care multe dintre ele erau înregistrate în străinătate, după ce SUA şi UE au adoptat sancţiuni împotriva aviaţiei şi că se aşteaptă ca alte aeronave să fie returnate firmelor de leasing.

În paralel, conform unui proiect de lege făcut public joi, guvernul rus intenţionează să le ceară companiilor aeriene interne să plătească în ruble pentru avioanele în leasing şi le-ar putea interzice să returneze aeronavele companiilor străine dacă sunt anulate leasing-urile.

China va oferi ajutor umanitar către Ucraina

Ministrul de externe Wang Yi a declarat că China va oferi ajutor umanitar către Ucraina. Acesta a subliniat că prietenia Chinei cu Rusia este „solidă”, iar perspectivele de cooperare sunt foarte largi. Cuvintele lui Yi vin la câteva ore după ce prim-ministrul Australiei Scott Morrison a cerut Chinei să denunțe Rusia.

Într-un lung discurs de politică externă la Sydney , Morrison a spus că China a vorbit în mod repetat despre respectul pentru suveranitate și integritatea teritorială.

„Depinde de China, în acest punct pivot al istoriei, să demonstreze că acestea sunt mai mult decât cuvinte”, a spus Morrison, adăugând că „nicio țară nu ar avea un impact mai mare asupra Rusiei decât China”.

Până acum, guvernul Chinei nu a condamnat și nici nu a tolerat războiul Rusiei împotriva Ucrainei și chiar s-a abținut să-l numească „invazie” în primul rând. Dar la începutul acestei săptămâni, Yi a semnalat că China este pregătită să joace un rol în medierea unui încetare a focului .

Relațiile dintre Rusia și China sunt unele strânse mai ales în contextul în care comuniștii au semnat recent un contract pe 30 de ani de livrare de gaze chinezești. China a refuzat să condamne invazia din Rusia, iar acest lucru s-a văzut şi la ONU când mai multe state printre care și China dar și India s-au abținut să adopte o poziție fermă împotriva invaziei. Cu toate că s-au abținut mai multe state, rezoluția ONU care condamnă Rusia a fost adoptată cu o largă majoritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *