China a anunţat o relaxare generală a restricţiilor împotriva COVID-19, după un val de proteste violente

07 dec. 2022, 09:49,
BZI.ro, în Actualitate

Miercuri, 7 decembrie 2022, China a anunţat o relaxare generală a restricţiilor împotriva COVID-19. Relaxările vin în contextul unui val de proteste violent în mai multe oraşe din China, din cauza restricţiilor prea dure de până acum. În regiunea Asia-Pacific, țările au adoptat politica „Zero-COVID”, de care cetățenii nu au fost încântați.

Astfel, autoritatila locale au permis persoanelor testate pozitiv să stea în carantină la domiciliu şi au reduc recurgerea la testele PCR generalizate. Mai mult, chinezii vor putea călători între provinciile ţării fără a mai face test COVID.

China a anunţat o relaxare generală a restricţiilor împotriva COVID-19, după un val de proteste violente

S-a înregistrat o schimbare radicală în raport cu normă în vigoare de aproape trei ani, prin care orice caz pozitiv să fie plasat într-un centru de carantină.

„Persoanele infectate asimptomatice şi cazurile uşoare care pot fi izolate la domiciliu vor fi izolate astfel de manieră generală”, potrivit noilor instrucţiuni dezvăluite de Comisia Naţională de Sănătate (NHC, cu valoare de minister).

Totodată, China a redus din anvengura testelor de acid nucleic, dar şi frecvenţa lor, în condiţiile în care până acum le cerea locuitorilor să se testeze de mai multe ori pe săptămână pentru a avea acces în locurile publice.

Mai mult, o noutate este ca locuitorii se vor putea deplasa dintr-o provincie chineză în alta fără a prezenta un test PCR negativ de cel mult 48 de ore. Nici la sosire nu va fi solicitat niciun test.

Acest anunţ intervine la câteva ore după publicarea oficială de noi cifre îngrijorătoare pentru a doua economie mondială: în noiembrie, exporturile şi importurile Chinei s-au prăbuşit, sub efectul combinat al politicii sale de „zero COVID” şi al unei cereri anemice.

Relaxarea este decretată la zece zile după declanşarea unui val de manifestaţii.

Strategia „Zero COVID, adoptată în regiunea Asia-Pacific

În regiunea Asia-Pacific, țările au adoptat strategia „zero-Covid”, care implică frontiere închise, hoteluri de carantină și alte blocaje severe. Strategia a fost considerată a fi un real succes la început până când oamenii au început să se infecteze cu varianta Delta. Deși strategia a avut rezultate spectaculoase la început, aceasta s-a dovedind a fi ineficientă în momentul în care varinta Delta a început să facă victime, fiind o variantă extrem de infecțioasă.

Protestele anti-lockdown s-au extins în mai multe oraşe din China. Participanţii au scandat „Partidul Comunist, demisionează!” și „Xi Jinping, demisionează!”, în timp ce poliţia îi aresta pe protestatari.

Mai multe demonstranţi s-au luat la bătaie cu poliţiştii din Shanghai. Acesta a fost cel mai puternic test pentru preşedintele Xi Jinping de când şi-a asigurat al treila mandat. Valul de revolta este fără precedent în China în ultimul deceniu. Oamenii devin din ce în ce mai frustraţi din cauza politicii zero – COVID adoptată de preşedinte la aproape trei ani de pandemie.

Statele Unite ale Americii a venit cu o reacţie la protestele din China, care au izbucnit după un incendiu care a avut loc pe 24 noiembrie 2022 într-un bloc de apartamente din Urumqi.

„Am spus de mult timp că toată lumea are dreptul de a demonstra în mod paşnic, aici, în Statele Unite, şi în întreaga lume”, a declarat anterior un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Aşadar, în aceste condiţii, China a anunţat o relaxare generală a restricţiilor împotriva COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *