Prima pagină » Titlurile zilei » Chin, umilință și suferință pentru sutele de bolnavi care ajung zilnic la IRO Iași! Pacienții așteaptă cu orele pe holurile ambulatoriului: „Trebuie să stau aici, să-mi rup picioare, deși am două operații la coloană” – FOTO

Chin, umilință și suferință pentru sutele de bolnavi care ajung zilnic la IRO Iași! Pacienții așteaptă cu orele pe holurile ambulatoriului: „Trebuie să stau aici, să-mi rup picioare, deși am două operații la coloană” – FOTO

26 ian. 2024, 02:00, 27 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Sutele de pacienți care ajung zilnic în ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași trec prin chinuri și umilință greu de închipuit. De parcă nu ar fi suficient că sunt slăbiți, iar unii dintre ei abia se pot ține pe picioare, bolnavii trebuie să aștepte ore întregi pentru a fi consultați de medici.

Umilință greu de închipuit pentru bolnavii de la IRO Iași!

Reporterii BZI au petrecut, joi, 25 ianuarie 2024, 2 ore în ambulatoriul IRO Iași, care se dovedea de-a dreptul neîncăpător. Deși sunt câteva zeci de cabinete de consultații, pacienții au la dispoziție foarte puține scaune, care se ocupă imediat, iar restul bolnavilor nu au altă opțiune decât să sprijine pereții. Astfel, reporterii au putut să observe cum cele câteva sute de pacienți care erau programați pentru consultații așteptau umili, în picioare, la ușile cabinetelor, în speranța că vor fi strigați cât mai repede de medici, iar apoi se vor putea întoarce acasă.

O parte dintre bolnavi se pot deplasa doar în scaune rulante sau în cadru, dar asta nu-i scapă de îngrămădeala de la IRO Iași. Istoviți să mai reziste în picioare, unii pacienți se așează în șezut pe holurile ambulatoriului. Reporterii BZI au discutat cu o pacientă oncologică, care în dimineața zilei de 25 ianuarie 2024 a venit pentru recoltarea de probe pentru analize și, deși era deja ora 12.00, încă aștepta rezultatele analizelor.

„Sunt de dimineață aici, am făcut analize și acum aștept rezultatele. Nu e mereu așa aglomerat, acum e așa de plin pentru că ieri a fost liber. Depinde de ce aveți de făcut, unii pacienți pleacă mai repede, dar unii stau aici toată ziua”, a povestit pacienta.

Pacienții care ajung în ambulatoriul IRO Iași așteaptă cu orele în picioare, pentru a fi consultați

Pe holurile ambulatoriului de la IRO Iași este atât de aglomerat încât doi pacienți nu pot să treacă unul pe lângă altul. De parcă suferința acestora nu ar fi de ajuns, în cele două ore, cât reporterii BZI au stat în ambulatoriu, infirmierele au trecut de două ori cu căruțul cu care transportau produsele de curățenie, iar pacienții au fost mai îngrămădiți și rugați să se dea la o parte. În jurul orei 12.00, istoviți de orele de așteptare, o parte dintre bolnavi și-au scos pachețelele aduse de acasă și au căutat câte un locușor unde să poată mânca.

În acest timp, câteva infirmiere s-au plimbat cu platouri cu prăjituri, pregătite cine știe pentru ce eveniment. Unii pacienți au norocul de a avea aparținători care să-i însoțească la IRO Iași și astfel nu trebuie să stea să aștepte în fața cabinetelor, dar sunt și bătrâni care vin singuri din diferite județe din Moldova, încă de la primele ore ale dimineții și mai ajung acasă abia seara.

„Am stat pe scaun, dar trebuie să stau lângă ușă, să păzesc, pentru că medicul iese și zice doar următorul, dacă nu ești, treaba ta. Să vedem la ce oră ajung să mă vadă domnul doctor, că am numărul 30. Trebuie să stau aici, să-mi rup picioare, deși am două operații la coloană. Am fost la consultație pe 28 decembrie 2023, am fost numărul 3, la ora 9.00 deja terminasem, dar au fost și zile în care am stat până la ora 15.00. Vin cu trenul, plec la ora 6.00 și ajung aici la 7.45. Am tren la ora 16.00 spre casă, dar poate reușesc să ajung mai devreme”, a povestit un pacient.

Bolnavii nu mai pot suporta aglomerația din ambulatoriul IRO Iași

Din cauza supraaglomerației, joi, 25 ianuarie 2024, în ambulatoriul IRO Iași era extrem de cald, aerul fiind de-a dreptul sufocant. Nimeni nu ține cont că pacienții oncologici au o imunitate deja fragilă, iar starea lor de sănătate poate fi grav afectată de zilele petrecute pe holurile unității medicale, timp în care nu se alimentează și nu se hidratează corespunzător.

În plus, România este la un pas de o epidemie de gripă, iar asta se pare că nu contează pentru conducerea și medicii de la IRO Iași, care nu au găsit nicio soluție pentru supraaglomerarea din ambulatoriul unității medicale. Din acest motiv, pacienții nici nu mai știau la ce cabinet trebuie să aștepte, ci se plimbă cu documentele medicale în mână de la o ușă la alta. Când nu mai suportă înădușeala de pe holurile ambulatoriului, pacienții ies în curtea unității medicale. Acesta a fost și cazul unei paciente care a ieșit afară pentru a discuta la telefon, dar soțul său a crezut că femeii i s-a făcut rău.

„Aici erai, îți este rău, de ce ai ieșit afară”, i-a spus bărbatul soției sale.

Bolnavii care ajung în ambulatoriul IRO Iași nu se luptă doar cu cancerul, ci îndură umilințe greu de imaginat. Medicii nu le respectă nici măcar dreptul la confidențialitate, ci le explică pacienților tratamentul pe care trebuie să-l urmeze de față cu ceilalți bolnavi, fără să-și ia câteva minute să-i cheme în cabinet. Totul se face la repezeală și fără pic de empatie față de suferința pacienților oncologici.

Comentarii
  • Ce zici Vasilică Cepoi e bine așa?

  • Confirm 100% relatarea din articol si sunt multe alte aspecte pe care nu le poti observa decat atunci cand vii repetat, din pacate.

  • Cum vreți sa fie când spitalele sunt instituții ale mafiei și corupției nu mai exista respect și bun simț doar șpagă, tupeu ai nesimțire din partea cadrelor medicale.Acum vor salarii mărite nu le este rușine nesimtitilor au salarii mari și șpăgari și nu le pasa de nimic . Asa sunt spitalele în tarile civilizate.Noi suntem toți de vina ca acceptam situația

  • Sunt reale toate deficiențele semnalate în articol. Ca să mergi la medic la control trebuie să iei fișa de la registratura unde o persoană plictisită și acră stă cu un geam intredeschis și abia se sinchisește de cei care așteaptă să-și ia fișa. Apoi aștepți în picioare la ușa cabinetului cu orele deși ai o programare la o oră fixată de la consultația precedentă. Niciodată nu se respectă ora din programare. Este o bătaie de joc la adresa acestor oameni deja traumatizați fizic și psihic datorită diagnosticului. Deși este un spital nou s-au proiectat aceleași culoare înguste pentru accesul pacienților la cabinete, oamenii fiind nevoiți să stea în picioare, înghesuiți, ore în șir. Despre empatie nici nu poate fi vorba, este un sentiment necunoscut personalului de la IRO

  • Pacient trist

    Asa este,aglomeratie si lipsa de scaune.Lipsa completa de orice,platim sanatatea degeaba.

  • Cea mai mare bătaie de joc la este IRO. Bătrâni bolnavi așteaptă cu orele o consultație, deși sunt programați cu luni înainte. Întreg personalul lasă de dorit, nici urmă de empatie deși au salarii imense. Rușine să le fie!

  • Este adevarat in totalitate. Organizare proasta si personal nepregatit, lipsit de atentie fata de pacient, de empatie nici nu mai vorbesc. Am fost, la recomandarea medicului, in ambulator pentru recoltare de analize. Atmosfera era incarcata de suferinta. Oameni bolnavi, care asteptau in tacere si cu speranta o veste mai buna, toti imbracati gros, cu privirile in pamant, tragand, din cand in cand, cu coada ochiului catre o usa de unde trebuia sa iasa o veste. In atmosfera asta apasatoare si uranta, apare o asistenta micuta, vopsita colorat cu niste ochelari bleu-lila, parca, vesela nevoie mare, razand in voia cea buna, intrand si iesind din cabinete unde cu voce stridenta si veselie isi saluta colegele, glumea ,..e.t.c. Se uitau saracii bolnavi dupa ea, parca nimerisera in Socola.

  • 1. Se da spaga la angajare la acest spital ?
    2. Se da spaga la asistente, doctori sau infirmieri ?

  • Sunt un pacient cu vechime. Articol de ziar facut cu rautate.RUSINE.

  • Eram, anul trecut prin noiembrie, pe holul de la investigatii RMN, CT,..si a iesit dintr-un laborator un tanar asistent, sau medic,…care s-a dus langa o doamna de vre-o 40-45 de ani si in gura mare a inceput s-i faca fisa medicala inaintea investigatiei, intreband-o daca ea are scoase uterul si ovarele,…e.t.c. Saraca femeie, respundea mai in soapta, dar dumnealui vroia musai sa fie explicita si repeta in gura mare intrebarea, incat auzeau toti pacientii tineri, batrani, femei, barbati, despre situatia doamnei. Nu se poate face un cabinet pentru asa ceva? Nu se respecta absolut deloc confidentialitate pacientului.

  • Managerul nu are nimic de spus despre multele reclamații din ultimii ani când acolo viața este loterie…fără șpagă ești trimis acasă..

  • In perioada de monitorizare, care dureaza niste ani, esti nevoit sa mergi periodic la control.
    Din grija si teama pentru propria sanatate, nu ratezi aceste investigatii.
    Fiind implicate mai multe specializari sau cabinete, o procedura complicata si insuficient explicata la inceput pacientilor, intervin multe drumuri intre cabinete si indelungi asteptari.
    Singurul loc unde se respecta programarile este radioterapia (in masura in care nu apar surprize la aparate).
    In rest totul depinde de cum ajunge pacientul sa isi ridice fisa de la registratura si de aici incepe un intreg traseu.
    Nu am inteles de ce la unele cabinete consulta cate un medic, in timp ce la alte cabinete sunt inauntru cate 2-3 medici simultan. Se ajunge la situatia cel putin neplacuta in care unii verifica documente si discuta cu pacientii in mijlocul holului sau salii de asteptare, intr-o foiala generala. In acest context explicatiile sunt precipitate si insuficient lamurite.
    Pana acum ceva vreme se puteau face toate investigatiile si procedurile de chimioterapie in IRO. Acum, pentru unele trebuie sa te deplasezi pana la locatia de pe Sararie, dupa ce intai ai trecut pe la IRO registratura – cabinet medic curant pentru trimitere si apoi revii la IRO la cabinet.
    Oricat de „5 minute” ar fi pana acolo, si pentru un pacient autonom e un chin pe ploaie, zapada sau polei. Ce sa mai spunem despre persoanele in varsta sau in stare medicala mai precara?
    E inuman sa auzi un medic explicand unei femei batrane de la tara, pe repede inainte, care e procedura pentru a merge prima data la chimioterapie „la cotetul de pe Sararie”. Neinspirata afirmatie si neinpirata decizia conducerii de a muta saloanele de administrare a tratamentului chimio in „noua” locatie lipsita de empatie si demnitate.

  • Sistemul si Politicul

    Pe noi fauritorii urinii ne doare in plua de voi saraciilor

  • Desi le-au pus pe usi afise-poze cu NU DA MITĂ ( buzunar si mana cu bani) se ia spaga mai ceva ca inainte , fara rusine, fara retineri! Si culmea iti si sugereaza prin atitudine, daca nu , stai 8 ore la usa cu programare , ca vita la taiere si primesti sfatul, ,,veniti maiine „! Mafie mafie mafie !

  • Articolul reflecta realitatea zilnica din Ambulatoriul IRO.
    Ca pacient vechi, consider ca trebuie facuta o distinctie clara fata de partea de spitalizare continua.
    Pe sectia de chirurgie am „oferit” doar respect si deschidere fata de explicatiile medicilor si asistentelor, iar in schimb am „primit” respect, atentie si profesionalism. Aceasta e normalitatea!

  • Jegul Românesc.

  • DA! din pacate IRO a devenit o adunatura de spagari .Empatie zero fata de pacienti

  • Cand declari cu senitatate ca nici macar un loc de parcare temporar nu poti oferi pacientilor…sau macar sa deschizi bariera cat sa imi duc rudele pana la intrare…
    Mentalitate de patron de butic care isi pune naveta in strada pe locul lui de parcare.
    Si doua locuri de parcare daca avea spitalul…unul trebuia sa fie pentru pacienti. Ca banii vostri vin de la pacientii de care va bateti joc.
    Macar mimati respectul…eroilor…dalbi.
    Pentru cei in putere…fugiti cat mai puteti.

  • Un articol 95% adevarat. Am călcat 1 an și 10 luni acest spital cu tatăl meu care s-a stins din viață, fiind la Dr Gafton, un medic cu cunoștințe extrem de multe pe această ramură medicală, însă la partea de afecțiune-sociabilitate un individ extrem de scump la vorbe, foarte rece și zero afecțiune. Mărturisesc ca am discutat cu zeci de medici însă la IRO am rămas efectiv oripilat cum se discuta cu pacienții de către personal. Am Întâlnit și 5% personal ft dedicat și oameni cu suflet mare.
    Confirm faptul ca își bat joc de săracii pacienți care abia se pot sprijini de dureri și suferința cruntă acestor boli. Îi țin cu orele pe holuri și li se vorbește în cele mai crude și seci moduri, pacienții așteptând cu nerăbdare o vorbă bună din partea lor, dar care nu vine niciodată aproape. Îți arunca foile/rețeta în ochi și în 5 minute te expediază acasă…

  • Locul domnului Gafton e la facultate cu studentele nu la cabinet.Un medic mereu plictisit care da pacientii afara din cabinet .

  • Adevarat tot ce este scris. Empatia doctorilor si asistentelor este ZERO. Conducerea stie, dar nu ia masuri. Se complac in a-si lua salariul si a fi indiferenti. Sunt reclamatii si sesizari inclusiv la Bucuresti la minister. Aceeasi indiferenta. Corb la corb…. Mergeti la Cluj, este tot aglomerat, dar exista organizare, ordine, omenie si empatie. Cat despre profesionalismul medicilor de la Cluj, toata admiratia.

  • Oare de ce persoanele care ajung la IRO Cuj si vad cum sunt primiti si tratati,recomanda cu incredere acel spital tuturor care au nevoie?Pentru ca exista Empatie,Respect,Omenie si Profesionalism!!!La Iasi zero calitati dintre cele enumerate de mine!!!

  • La externare, scrie in scrisoarea medicala sa se prezinte pacientul la control in data de….ora X. Vii in ziua si la ora respectiva si ti se spune ca trebuia sa fi facut PROGRAMARE. Pai daca pe fisa scrie data si ora la care sa vin, ce alta programare trebuie facuta????
    Isi bat joc de pacienti…….

  • Trist dar adevarat

    O doamne!Sunt revoltata pe sistem mi-am pierdut soțul acum o luna ,am fost însoțitor dar sa ferească Dumnezeu ce e acolo sunt prea mulți bonlavi și medicii nu mai fac față asta e realitatea .Te cuprinde fiorul morții când ajungi acolo.Sanatate multă tuturor și sa nu ajungeți niciodată acolo.

  • Managerul doarme în papuci ,lasă fatucele ale cu gene false și ținute mulate sa se plimbe pe holuri parca vin la sala.Putina decenta nu ar strica e totuși un spital de oncologie.Si mai vorbim de empatie. Într-o zi vor plăti în fata lui Dumnezeu cu aceasi monedă iau bani de la pacienții suferinzi se vor pricopsi cu boala lor.

  • Nu managerul se ocupa de pacienti, cadrele medicale trebuie sa aiba empatie. In calitate de manager nu poti spune unui cadru medical sa fie empatic fata de suferinta unui pacient daca acesta nu are cei 7 ani de acasa.

  • Țugui Gabriela

    Poate că eu am fost mai norocoasă! Într-adevăr,holurile sunt foarte aglomerate,dar doar pentru că pacienții se înghesuie la ușile cabinetelor,când de fapt sunt 3 săli de așteptare,de obicei cu scaunele goale!Și atunci când un pacient nu este la ușă când este chemat de către medic,este căutat de către asistente și uneori de către medic personal!Am văzut asta de multe ori!În ceea ce privește mită,credeți-mă că nu am dat nimic dar am fost tratată cu multă empatie și profesionalism,și de către medicul chirurg,dl.Vieriu,și de către medicul oncolog,dl.Afrăsiniei,și de către doamna psiholog,și nu în ultimul rând de doamnele asistente!! Credeți-mă,chiar și la privat,se mai așteaptă pe la ușile cabinetelor,mie mi s-a întâmplat!Cei nerăbdători sunt de obicei însoțitorii!Nu știu dacă toți cei care lucrează acolo sunt integri ,dar cei cu care eu am intrat în contact au fost profesioniști și le mulțumesc pe această cale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`