Chiftelele de varză dulce pot fi gătite doar într-o oră. Ingredientele necesare sunt la îndemână oricui și veți obține în jur de 10 porții. Compoziția chiftelelor poate fi preparată în două moduri, în funcție de alegerea fiecăruia.
În zilele în care nu puteți mânca carne, chiftele de post sunt alegerea ideală. Acestea se gătesc cu ușurință și pot fi păstrate la rece pe parcursul mai multor zile.
Chiftele de varză dulce, ingrediente necesare
Chiftelele cu carne sunt foarte populare și toată lumea le iubește. Cu toate acestea, cele din varză dulce sunt perfecte pentru acele perioade în care postiți. Rețeta se prepară foarte ușor, doar din legume. Pentru gătirea mâncării veți avea nevoie de două cepe, 2-3 cartofi, 130 grame de făină, 3-4 linguri de griș, 2-3 căței de usturoi și 500 grame de varză. Pentru condimentarea acestora veți folosi sare și piper negru măcinat. Pentru a oferi o aromă proaspătă preparatului veți toca și câteva legături de mărar, ceapă verde și pătrunjel, după gust. Pentru prăjit veți avea nevoie de aproximativ 30 mililitri de ulei.
Din ingredientele menționate veți obține în jur de 10 porții. Pentru prepararea chiftelelor de varză dulce veți avea nevoie de o oră. De asemenea, compoziția fără făină a rețetei poate fi folosită la plăcinte sau pateuri. Pentru gătirea acesteia aveți la dispoziție două moduri. În primul caz, veți toca toate legumele, iar în al doilea le veți da prin mașina de tocat carne.
Cum se prepară chiftelele
Veți începe prin a toca varza, apoi o veți pune într-o oală destul de încăpătoare cu apă clocotită. Se acoperă cu un capac și se lasă la opărit timp de o oră, o oră jumătate. Să aveți în vedere că varza nu trebuie lăsată pe foc. Ulterior, se va scurge cu ajutorul unei strecurătoare, până ce va fi eliminată toată apa. Într-o tigaie se va turna o lingură de ulei împreună cu varza și se va lăsa la foc mare preț de 2-3 minute. Ulterior, se lasă la foc mic timp de 15-20 minute. Trebuie să amestecați din când în când, până ce lichidul va fi evaporat, iar volumul legumei se va reduce. Cât timp se prepară varza, va trebui să tocați ceapa în formă de semiluni, apoi o veți lăsa la călit până va căpăta o culoare translucidă și se va înmuia. Să aveți grijă ca leguma să nu fie rumenită. Cei trei cartofi, vor trebui curățați și dați prin răzătoarea mare. Aceștia se vor pune într-un bol împreună cu usturoiul pisat, ceapa și verdeața tocată. Se va adăuga varza în trei tranșe, în timp ce amestecați continuu. La final se vor pune 3-4 linguri de griș și amestecați bine. Acestea vor înlocui ouăle și va ajuta ca chiftelele să-și păstreze forma și să nu se desprindă.
Se va condimenta compoziția după gust cu sare și piper. La final, se va pune făină treptat în timp ce amestecați foarte bine. Pentru a verifica dacă mai este necesar griș sau făină, încercați să modelați o chiftea. În cazul în care își păstrează forma, compoziția este gata și nu mai trebuie adăugat nimic. Chiftelele vor fi modelate și se vor tăvăli prin făină, griș sau pesmet înainte de a fi puse la prăjit. Acestea vor trebui gătite la foc mediu, apoi se vor scoate pe un șervețel absorbant. Un alt mod de preparare a compoziției este să dați toate ingredientele prin mașina de tocat carne. Astfel, va fi mai omogenă și se va putea modela mai ușor, însă veți avea nevoie de o cantitate mai mare de griș din cauza faptului că legumele vor lăsă un lichid. Mai mult de atât, chiftelele tocate nu sunt la fel de suculente ca cele mărunțite cu ajutorul unui cuțit.
Chiftelele de varză dulce sunt ușor de gătit și sunt foarte gustoase. Acestea pot fi servite în zilele de post sau pe parcursul întregului an, rețeta fiind extrem de sănătoasă. Rețeta de dovlecei la cuptor, este un alt preparat de post foarte delicios.