Poate ni se pare ca nimic nu se compara cu natura în viața reală, dar vizionarea de emisiuni despre natură la televizor ar putea reduce emoțiile negative, îmbunătăți starea de spirit și ușura plictiseala asociată cu izolarea, arată un nou studiu. Acest lucru ar trebui, probabil, să îi consoleze pe cei care sunt îngrijorați de starea lor de sănătatea mintală, după izolarea in care uneori este dificil de trăit.
Urmărirea naturii la televizor are un efect pozitiv asupra moralului, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Environmental Psychology. Poate îmbunătăți starea de spirit, reduce emoțiile negative și poate atenua plictiseala asociată cu izolarea interioară.
Cercetătorii de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie) au procedat aici în două etape. Au făcut mai întâi 96 de participanți să se plictisească, cerându-le să vizioneze un videoclip în care cineva își descrie locul de muncă intr-o companie. Ulterior, participanții au fost expuși la imagini ale unui recif de corali:
la televizor
într-o cască de realitate virtuală utilizând videoclipuri la 360 de grade;
într-o cască de realitate virtuală utilizând grafică interactivă generată de computer.
De ce, chiar și la televizor, vizionarea naturii ar fi bună pentru moral?
Verdict: Indiferent de modul în care au fost expuși imaginilor recifului de corali, participanții au văzut că sentimentele lor negative și plictiseala s-au diminuat. Cu toate acestea, experiența de realitate virtuală gestionată de computer a condus la o creștere a sentimentelor pozitive și a întărit modul în care oamenii se simțeau conectați la natură, noteaza Sante Magazine care citeaza MedicalXpress.
„Rezultatele noastre arată că doar simpla vizionare a naturii la televizor poate contribui la îmbunătățirea stărilor de spirit și la combaterea plictiselii. Cu oameni din întreaga lume care se confruntă cu acces limitat la medii în aer liber din cauza carantinelor impuse de Covid-19, acest studiu sugerează că emisiunile TV despre natura pot oferi o modalitate accesibilă pentru ca oamenii să beneficieze de o „doză de natura digitală”, a declarat Nicky Yo, autorul principal al studiului, într-un comunicat.
„Realitatea virtuală ne-ar putea ajuta să îmbunătățim bunăstarea oamenilor care nu pot accesa cu ușurință lumea naturală, precum si a celor aflați în spital sau în îngrijire pe termen lung”, a sugerat dr. Mathew White, de asemenea co-autor al studiului. Cercetătorul a adăugat că „ar putea contribui, de asemenea, la menținerea unei conexiuni mai profunde cu natura în populațiile sănătoase, un mecanism care poate promova comportamente mai favorabile mediului și poate inspira oamenii să protejeze și să păstreze natura în lumea reală”.