Prima pagină » Actualitate » Chetă pentru COVID-19! O doctoriță din Iași povestește cum zeci de pacienți de etnie romă folosesc aceeași mască pentru a intra în cabinetul medical! Dr. Maria Ioniță: „Fac economie la bani pe sănătatea mea”

Chetă pentru COVID-19! O doctoriță din Iași povestește cum zeci de pacienți de etnie romă folosesc aceeași mască pentru a intra în cabinetul medical! Dr. Maria Ioniță: „Fac economie la bani pe sănătatea mea”

04 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

COVID-19 împărțit prin mască în comunitatea de etnie romă din Iași. Medicul de familie Maria Ioniță povestește cum pacienții de etnie romă vin în grup la cabinetul medical și, pentru a face economie la bani, împart masca de protecție de la unul la celălalt. Mai mult decât atât, masca este purtată săptămâni întregi de toți membrii familiei

Inconștiență dusă la extrem în comuna Ciurea din județul Iași. Medicul de familie Maria Ioniță povestește cum pacienții din comunitatea de etnie romă împart măștile de la unul la celălalt pentru a intra în cabinetul medical. Vin la medic în grup și, pentru a nu cheltui prea mulți bani pe măștile de protecție, au ajuns la concluzia că mai bine este să poarte cu toții aceeași mască. Mai mult decât atât, singura mască care există în familia de etnie romă nu este schimbată cu săptămânile. Dr. Maria Ioniță povestește situații uluitoare din cabinetul medical în plină pandemie de COVID-19.

Comunitatea de etnie romă din comuna Ciurea nu a înțeles că masca de protecție este de unică folosință

De 41 de ani, dr. Maria Ioniță este medic de familie în comuna Ciurea. Îngrijește cea mai mare comunitate de romi din județul Iași. De-a lungul carierei sale, medicul ieșean s-a confruntat cu situații greu de descris. Cea mai recentă dispută dintre medic și pacienții romi s-a declanșat pe perioada pandemiei de COVID-19.

„Comunitatea de etnie romă nu a înțeles nici până acum că măștile de protecție sunt de unică folosință. Vin în grup la cabinetul medical și împart masca de la unul la celălalt pentru a face economie la bani. Le-am explicat de nenumărate ori riscurile la care se supun, dar mă lupt cu morile de vânt. Mai mult decât atât, unele familii poartă aceeași mască săptămâni lungi. Se vede cu ochiul liber cât este de murdară. Își plimbă bacteriile de la unul la celălalt. Totodată, am anunțat că minorii peste 5 ani sunt obligați să poarte și ei mască la intrarea în cabinet. Am scris și pe ușă. Nu cred că au fost 2 pacienți de etnie romă care să fi respectat această regulă. Așa aduc copiii în cabinet și nu se gândesc la ce pericole îi supun”, spune dr. Maria Ioniță, medic de familie în comuna Ciurea.

Medicul de familie din comuna Ciurea, agresat constant de pacienții de etnie romă. Aceștia intră în cabinet, o jignesc și izbesc ușa

Medicul de familie din Ciurea a fost nevoit să scoată și scaunele din salonul de așteptare pentru a evita aglomerația. În continuare pacienții de etnie romă intră buluc în cabinetul de consultații chiar dacă sunt rugați în repetate rânduri să aștepte afară. Jignesc medicul, îl scuipă și îi trântesc ușa-n nas.

„Am scos toate scaunele din salonul de așteptare. Stăteau aici ore întregi. Nu înțeleg ce înseamnă distanțare fizică și care sunt pericolele la care se expun dacă nu respectă această distanțare. Chiar dacă am scos scaunele, așteaptă cât așteaptă afară, iar mai apoi intră buluc peste mine în cabinet să întrebe de ce durează consultația. Țipă la ușă, vin cu copiii mici de mână, izbesc ușa, pleacă și revin după câteva momente. M-am obișnuit deja cu aceste situații. Problema este că, prin nerespectarea măsurilor de protecție, pacienții de etnie romă îmi pun și mie și celorlalte cadre medicale sănătatea în pericol. Nu poartă măști, nu se dezinfectează, nu păstrează distanțarea fizică. Ei au propriile reguli”, mai spune medicul Maria Ioniță.

Dr. Maria Ioniță: „Pacienții de etnie romă fac economie la bani pe sănătatea mea și a colegilor mei”

Nu este prima dată când medicul Maria Ioniță este victima violenței pacienților de etnie romă. De această dată, medicul se teme pentru sănătatea ei și a colegilor săi. Prin nerespectarea măsurilor de protecție de către pacienți, dr. Maria Ioniță se supune zilnic la riscul de a se infecta cu coronavirus.

„Pacienții de etnie romă fac economie la bani pe sănătatea mea și a colegilor mei. Noi cheltuim bani mulți pentru a cumpăra materiale de protecție și dezinfectante tocmai pentru a stopa transmiterea comunitară și ei împrumută măștile de la unul la celălalt și aduc copiii în cabinet fară nicio protecție. Noi, medicii de familie, suntem, poate, cele mai expuse cadre medicale la infecția cu coronavirus. În cabinet la noi poate intra orice purtător de COVID-19 fără ca noi să știm. Nimeni nu ne testează și nimeni nu ne susține din punct de vedere financiar pentru a trece cu bine peste această perioadă. Situația este dificilă. Imaginați-vă situația în care unul dintre colegii mei sau chiar eu ne infectăm cu coronavirus. Trebuie să închidem unitatea medicală. Am 2.300 de pacienți. Cum se vor descurca? Ne rugăm la Dumnezeu să nu fie cazul”, adaugă dr. Maria Ioniță.

Medicul Maria Ioniță a intrat în contact direct cu 8 pacienți pozitivi la infecția cu coronavirus

De la începutul pandemiei de COVID-19, în cabinetul medicului Maria Ioniță au intrat 8 pacienți cu coronavirus. S-au prezentat la medic pentru că aveau simptome specifice. Deși de nenumărate ori dr. Maria Ioniță i-a anunțat că în cazul în care au simptome, să nu se prezinte la cabinet, ci să telefoneze, aceștia au făcut exact contrariul.

„Am avut 8 pacienți cu COVID-19 care au intrat la noi în cabinet. Au aflat după ce i-am trimis să se testeze că aveau simptome. Am fost testați doar după ce am intrat în contact cu primul pacient diagnosticat cu coronavirus, în rest, niciodată. Practic, eu am consultat acești pacienți, au fost la mine în cabinet și apoi i-am trimis la testare, dar ei erau pozitivi când au intrat în contact cu mine. Lumea nu înțelege că în aceste situații cel mai bine este să ne contacteze telefonic. Riscul de contaminare este foarte mare, iar noi suntem expuși zilnic”, încheie medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`