Prima pagină » International » Chepito, cel mai bătrân om din Costa Rica, a murit la vârsta de 121 de ani

Chepito, cel mai bătrân om din Costa Rica, a murit la vârsta de 121 de ani

28 mai 2021, 21:20,
Bianca Rebegea în International

Jose Uriel Delgado, cunoscut ca și „Chepito”, a murit la vârsta de 121 de ani, în azilul de bătrâni din San Jose. El a fost cel mai bătrân om din Costa Rica.

Chepito s-a născut în data de 10 martie 1900. Din cauza lipsei actelor necesare, nu i-a fost permisă intrarea în Cartea Recordurilor, pentru a obține titlul de cea mai bătrână persoană din lume. Despre el se știe că nu a fost căsătorit niciodată și nici nu a avut copii. Potrivit coordonatorului centrului unde Chepito era internat, bătrânul avea probleme de mobilitate, deci nu putea să se deplaseze. Fiindcă avea o vârstă înaintată, dar și pentru că locuia într-un centru de bătrâni, Chepito a fost vaccinat împotriva COVID-19 la începutul campaniei de vaccinare. În data de 9 februarie, acesta a primit cea de-a doua doză de vaccin Pfizer.

Chepito a murit

Potrivit directorului azilului de bătrâni, sora María Inés, Chepito a murit la 20:30, scrie publicația La Nacion.

„A fost în acest proces de aproximativ o lună. A fost însoțit, am avut grijă de el, dar este un proces normal de uzură a unui organism care avea deja 121 de ani ”, a precizat sora María Inés.

Chepito a trăit de la vârsta de 95 de ani în Casa pentru Bătrâni Santa Ana. A fost găsit locuind pe stradă în Tibás și nu se știu prea multe despre trecutul său. Jose Uriel Delgado s-a născut la ora 22:00, pe 10 martie 1900. A fost botezat în parohia San Miguel de Escazú, două zile mai târziu. Era fiul lui Jesús Delgado Herrero și al Gabrielei Corrales Madrigal.

Nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii (cel puțin înregistrați oficial). Acest lucru a fost confirmat de genealogistul Mauricio Meléndez, într-o lucrare pe care a publicat-o pe site-ul său, despre istoria familiei Chepito.

Poveștile despre Chepito îl plasează ca originar din Escazuceño. Se pare că acesta a trăit câțiva ani în San Ignacio de Acosta, ajungând ulterior la Santa Ana, când a îmbătrânit. De-a lungul vieții, Chepito a lucrat ca zilier.

Părinții lui Chepito erau rude

Tatăl său era fermier și, așa cum obiceiul în acele vremuri, s-a căsătorit cu o rudă apropiată la o vârstă fragedă.

„O altă caracteristică relativ frecventă a familiilor din Costa Rica înainte de 1950 este căsătoria dintre vecini (consangvinizare) și rude (consanguinitate), ceea ce determină o persoană să plece de mai multe ori din același cuplu. Astfel, tatăl și mama lui Chepito erau înrudiți, deoarece amândoi erau strănepoți ai lui Eusebio Delgado Aguilar și Mercedes León Cascante, care se căsătoriseră în Escazú în 1822 ”, explică Meléndez în lucrarea sa.

Chepito, deși avea 121 de ani, nu deținea recordul pentru cea mai în vârstă persoană din lume, asta din cauza unor probleme procedurale, care nu au putut fi specificate în fața autorităților Guinness World Records.

Oficialii de la Casa pentru Bătrâni Santa Ana au declarat că au încercat să efectueze procesul pentru înregistrare și că s-au conformat procedurii, dar că lipsa documentației despre viața lui Chepito a complicat situația.

Care este secretul longevității?

Profesorul Dumitru Constantin Dulcan a dezvăluit, la Antena 3, care este secretul longevității. Acesta a oferit exemplul unor persoane care au trăit peste 140 de ani, unul dintre ei ajungând chiar la vârsta de 256 de ani. Este vorba despre un chinez , care a avut „vreo sută de nepoți şi vreo opt soţii”.

Constantin Dulcan a precizat că, pentru a trăi o viață îndelungată și sănătoasă, trebuie să avem în vedere o serie de factori. Primul factor este reprezentat de dieta hipocalorică, o dietă care să nu fie foarte bogată în zahăr și grăsimi. O altă condiție extrem de importantă este postul, deoarece organele care secretă enzime, cum sunt pancreasul ficatul, bila au nevoie de un repaus. Ultima condiție este activitatea fizică.

Deloc de ignorat este gândirea pozitivă, deoarece ea ne poate ajuta să ducem o viață mai echilibrată și mai puțin tensionată, deoarece stresul nu face decât să ne consume, îmbolnăvindu-ne, astfel, organismul, a completat profesorul Constantin Dulcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 noiembrie 2024
20 noiembrie 2024