Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Cheile Runcului si Rezervatia Scarita-Belioara, o zona de o frumuete rara – FOTO

Cheile Runcului si Rezervatia Scarita-Belioara, o zona de o frumuete rara – FOTO

10 mart. 2020, 12:36,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:59834;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Cheile Runcului si Rezervatia Scarita. O zona în tara mai puțin cunoscuta de turiști, de o frumusețe uluitoare, este o rezervație naturala, respectiv niste chei spectaculoase. Aceste chei spectaculoase sunt așezate la poalele Muntelui Mare (1.826 de metri), în comunele Poșaga și Ocoliș, din județul Alba, începând de la valea răului Aries până la rezervația Scăriță–Belioara. De asemenea tot în aceasta zona întâlnim peșteri neumblate și grote în care s-au ascuns în anii ’50 luptatoriianticomunisti.

Cheile Runcului si Rezervatia Scarita. O zona virgina din punct de vedere turistic

Oamenii locurilor folosesc încă agricultura tradițională și au că ocupație principala creșterea animalelor. Zona este virgina din punct de vedere turistic, chiar daca se afla la câțiva pasi de civilizație.

Ca și distanta rutiera, până la cele mai apropiate localități urbane, Turda și Aiud, sunt aproximativ 50 de kilometri. Din acest punct de vedere, accesul nu este o problema. Zona este una ok, aici existând drumuri bine întreținute până la baza masivelor cu trasee turistice. Se ajunge aici pe Drumul National 75, Turda-Câmpeni, pentru cei care vin dinspre Cluj sau Tara Moților. De asemenea se ajunge și pe drumul județean Aiud-Buru, pentru accesul dinspre Alba Iulia.

Farmecul zonei începe cu Cheile Runcului și Cheile Pociovalistei de la Ocoliș. Relieful acestora este unul pitoresc, cu pereți înalți, aproape verticali. Aceste formațiuni spectaculoase au fost create în sute de mii de ani de părăul Runc, prin masivul calcaros Vultureasa. O excursie până în vârful Cheilor Runcului oferă imagini unice, până la Roșia Montana. Este o zona sălbatica de o frumusețe rara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *