Prima pagină » Actualitate » Cheile Bicazului, un alt simbol naţional revendicat în instanţă

Cheile Bicazului, un alt simbol naţional revendicat în instanţă

10 nov. 2022, 11:17,
BZI.ro, în Actualitate

Un proces a fost deschis la Tribunalul Harghita, după ce Cheile Bicazului, aflat pe teritoriul judeţului Neamţ, a fost revendicat în instanţă de Consiliul Judeţean Harghita. Un proces similar a avut loc anul trecut, în 2021, între județele Prahova și Dâmbocița, în cazul monumentelor Sfinxul și Babele.

În acest sens, o altă instanţă s-a pronunţat acum doi ani, însă Consiliul Județean Harghita a decis să meargă încă o dată la tribunal, cu aceeaşi solicitare. Anterior, Curtea de Apel de la Ploiești a dat câștig județului Neamț.

Cheile Bicazului, revendicat în instanţă

Adrian-Vasile Nită, prefectul judeţului Neamţ, a subliniat că la Prefectura a ajuns o citaţie, în calitata de parata, într-un dosar în care se solicita anularea procesului verbal de delimitare a traseului de hotar administrativ pe porţiunea Gheorgheni – Tulgheş – Bicaz.

„În fapt, este vorba despre acelaşi proces verbal de delimitare care a făcut obiectul dosarului nr.1417/105/2011 şi asupra căruia Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat definitiv, prin decizia nr.454/27.06.2020, în sensul respingerii cererii de anulare a respectivului act”, a declarat prefectul Adrian-Vasile Nită.

Acesta a mai adăugat ca, în cererea depusă de Consiliul Judeţean Harghita nu sunt invocate alte motive diferită data de acţiunea anterioară, care să justifice promovarea unei alte cereri cu acelaşi obiect.

„Practic se reiterează faptul că, prin menţinerea actului administrativ contestat a fost «rectificată» suprafaţa celor două judeţe – Neamţ şi Harghita – cu o întindere de aproximativ 700 hectare, în defavoarea municipiului Gheorgheni”, a mai subliniat prefectul Adrian-Vasile Nită.

Doi ani în urmă, în 2019, în sentinţa pronunţată de Tribunalul Prahova, Secţia a II-a, a fost deja stabilită o nouă linie de hotar dintre teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei, judeţul Neamţ. Aşadar, jdetul Neamţ a pierdut 5000 de hectare din comună Bicaz Chei, respectiv Cheile Bicazului.

În acest sens, sentita a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Ploieşti, unde judecătorii au dat câştig judeţului Neamţ.

Ulterior, autorităţile din Harghita au deschis un alt proces în care au solicitat contestaţia prin anulare, însă în 2021, Curtea de Apel Ploieşti a respins cererea. Consiliul Judeţean Harghita a înaintat o nouă cerere în instanţă cu acelaşi subiect.

Un proces similar între judeţele Prahova şi Dâmboviţa

Un proces similar a avut loc între judeţele Prahova şi Dâmboviţa, în cazul monumentelor Sfinxul şi Babele din masivul Bucegi. Sfinxul şi Babele se afla în Parcul Naţional Bucegi, care are o suprafaţă de peste 32.000 hectare. Parcul se desfăşoară pe teritoriul administrativ a 3 judeţe: Dâmboviţa, Prahova şi Braşov. Numai ca hotarele dintre judeţele Dâmboviţa şi Prahova nu au fost stabilite cu exactitate. Disputa a durat 15 ani.

În 2021, Decizia magistraților a fost dată în favoarea județului Dâmbovița, însă aceasta nu este definitivă, existând posibilitatea de a fi atacată în instanță. După mai multți ani, de când durează procesul dintre cele două județe, mai exact dintre comună Moroieni și orașul Bușteni, magistrații au dat în sfârșit verdictul, decizia fiind că monumentele naturale să aparțină județului Dâmbovița.

Procesul dintre cele două județe durează de mai mulți ani. De altfel, Cheile Bicazului a fost deja revendicat în instanță. Rămâne de văzut care va fi decizia finală de data aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *