Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit de ce nu mănâncă pâine din comerț. Cunoscutul chef a precizat că un afânător lichid utilizat în producția de pâine a provocat o gaură de 12 centimetri în betonul atelierului său.
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit de ce nu mănâncă pâine din comerț
Cunoscutul jurat al emisiunii „Chefi la cuțite”, Florin Dumitrescu, a tras un semnal de alarmă cu privire la consumul de pâine din comerț, un aliment de bază pentru mulți români.
Celebrul chef a povestit despre un incident care l-a șocat.
Un prieten de-ai său, care deținea o brutărie, a observat cum un afânător lichid utilizat în producția de pâine a provocat o gaură de 12 centimetri în betonul atelierului său. Acest incident l-a făcut pe Dumitrescu să sublinieze importanța alegerii conștiente a pâinii pe care o consumăm zilnic.
„Dacă vrei, te fac să nu mai mănânci pâine în viața ta!”, a spus Florin Dumitrescu, explicând că ingredientele folosite în pâinea ieftină pot fi dăunătoare sănătății.
Simpaticul chef a menționat că, din acest motiv, preferă să mănânce lipie, realizată doar din făină și apă.
Principalul sfat al nutriţioniştilor este ca, înainte de a cumpăra pâinea, să citiţi cu mare atenţie eticheta şi să vă informaţi despre modul de fabricare a acesteia.
Pâinea este sănătoasă dacă este preparată din făină integrală, fără ados de alte substanţe, la care se adaugă doar apă, sare, drojdie.
Ce conţine pâinea din comerţ
Pâinea din comerţ este totală diferită de cea pe care o putem prepara în casă. Procesul industrial începe de la măcinarea grâului, care rafinat, sărăcit în vitamine (în special cele din complexul B) şi minerale, rezultând făina albă, fără fibre alimentare, dar bogată în amidon. Această făină este aditivată încă de la moară cu E-uri, conservanţi, amelioratori de panificaţie, substanţe de albire. Toate aceste substanţe pe care le conţine pâinea din comerţ sunt aşadar adăugate din start în făina rafinată.
Potrivit specialiştilor, în fabricile de pâine se foloseşte o tehnologie foarte scurtă. Pâinea este repede fabricată, dar ea s-ar sfărâma şi s-ar învechi la fel de repede dacă nu i se adaugă emulgatori şi conservanţi. Iată o altă serie de substanţe pe care le conţine pâinea din comerţ. De aceea, nutriţioniştii spun că, atunci când ne referim la pâinea din comerţ, ne referim de fapt la o gamă de produse alimentare industriale, total deosebite de produsul ancestral „pâinea noastră cea de toate zilele”.
În prezent, unele sortimente de pâine din comerţ seamănă mai mult cu cozonacul, conţinând grăsimi şi zahăr. Nici pâinea neagră din comerţ nu trebuie să ne dea impresia că alegem un produs sănătos. Multe din aceste sortimente conţin tot făină albă rafinată, în care se adaugă coloranţi, nu așa cum se întâmplă cu pâinea de casă.
„O persoană adultă ar trebui să consume, în medie, 5-7 grame de sare pe zi. Dacă noi avem 1,2 grame de sare la suta de grame de pâine, o persoană care mănâncă, să spunem, mai multe felii de pâine pe zi își ia toată cantitatea de sare doar din pâine. O pâine care conține zahăr sau uleiuri sau grăsimi hidrogenate ar trebui să nu o punem în coșul nostru de cumpărături, nu are ce căuta la noi în bucătărie”, spune nutriționista Maria Martac.
Și cunoscutul chef Florin Dumitrescu a dezvăluit de ce nu mănâncă pâine din comerț.