Prima pagină » Sanatate » Cheagurile de sânge din nas sunt un semnal de alarmă pentru sănătate! Iată din ce cauze apar

Cheagurile de sânge din nas sunt un semnal de alarmă pentru sănătate! Iată din ce cauze apar

14 apr. 2022, 10:34,
BZI.ro, în Sanatate

Nu multă lume știe, dar cheagurile de sânge din nas sunt un semnal de alarmă pentru sănătate. Iată din ce cauze apar și ce măsuri ar trebui să iei.

Hemoragia nazală, cunoscută și sub numele de epistaxis, poate fi îngrijorătoare, dar, de cele mai multe ori nu este. Aceasta poate fi tratată la domiciliu, însă sunt și cazuri în care este necesară intervenția medicilor.

Din cauza expunerii nasului și a localizării la suprafață a vaselor de sânge de la nivelul mucoasei nazale, multe persoane se confruntă cu sângerarea nazală. Atunci când hemoragia nazală este frecventă, pare să fi fost generată de administrarea unui nou medicament sau este însoțită de vânătăi pe toată suprafața corpului, consultă un medic. S-ar putea să fie vorba despre o problemă serioasă. Ce se întâmplă, însă, când hemoragia nazală lasă în urmă cheaguri de sânge?

o persoană cu sângerare nazală

Hemoragia nazală, cunoscută și sub numele de epistaxis, poate fi îngrijorătoare, dar, de cele mai multe ori nu este.

Cheagurile de sânge din nas constituie un semnal de alarmă pentru sănătate

Spre deosebire de alte părți ale corpului uman, nasul are o structură destul de simplă. Chiar și așa, cele mai mici perturbări la nivelul acestuia pot genera sângerare. Cele mai frecvente cauze, care provoacă hemoragie și, implicit, cheaguri de sânge, sunt: traumatismele (un accident, o lovitură), inserarea unui corp străin în sinusuri (mărgele, boabe de fasole, insecte, nisip etc.), intervenții chirurgicale (îndepărtarea amigdalelor sau a polipilor), curbura septului nazal (perturbă producția normală de mucus, fapt ce conduce la atrofia vaselor de sânge și la hemoragie), utilizarea frecventă a medicamentelor vasoconstrictoare (provoacă edeme cronice și poate duce chiar la inflamația membranei mucoase), angioame, polipi și consumul de droguri (inhalate prin nas).

De asemenea, cheagurile de sânge pot fi cauzate și de hemofilie, o boală ereditară care face ca sângele să se coaguleze prea lent. O persoană care suferă de această boală, se confruntă cu sângerări nazale frecvente.

O altă cauză a sângerării nazale o constituie tensiunea arterială ridicată. Aceasta reprezintă o povară pentru întreg sistemul circulator.

Cheagurile de sânge din nas pot apărea ca urmare a deficienței de vitamine și oligoelemente, în special vitamina C. Administrarea de medicamente pentru subțirea sângelui este adesea un factor care determină apariția hemoragiei nazale.

Totodată, nivelul crescut al hormonului de stres în sânge, din cauza unei situații traumatice sau a unei disfuncții a glandelor suprarenale, poate duce la o creștere accentuată a presiunii și, astfel, la sângerare. La același rezultat se ajunge și din cauza inflamației mucoasei nazale sau a sinusurilor (rinită, sinuzită).

Pe lângă toate acestea, mai există și câteva cauze mai puțin îngrijorătoare: aer prea uscat sau prea rece, temperaturi prea ridicate sau insolație, expunerea la diferiți factori iritanți sau cu potențial alergen, scăderea bruscă a presiunii barometrice (în timpul decolării unui avion, de exemplu).

o femeie care încearcă so oprească o hemoragie nazală

Cheagurile de sânge pot fi cauzate și de hemofilie, o boală ereditară care face ca sângele să se coaguleze prea lent.

Semne care anunță sângerarea nazală

În majoritatea cazurilor, sângerarea începe brusc. Persoana se poate simți slăbită și apar următoarele simptome: amețeli, greață, dureri de cap, tinitus, mâncărime nazală, fotofobie, creșterea temperaturii, frisoane, palpitații, transpirație, paloarea pielii, dificultăți de respirație.

De aceea, este extrem de important să vă monitorizați starea de sănătate și să fiți atenți la simptomele care anunță o hemoragie nazală. În cazul în care se formează un cheag, iar acesta este eliberat, sângele continuă că curgă în cantități mari și nu poate fi oprit. Astfel, poate să apară șocul hemoragic, iar persoana în cauză își poate pierde conștiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *