Prima pagină » Local » CFR Marfă și compania GFR se bat pentru 3 milioane de euro de la Primăria Iași. Una dintre firme va aduce 100.000 de tone de huilă pentru centrala de la Holboca
CFR Marfă și compania GFR se bat pentru 3 milioane de euro de la Primăria Iași. Una dintre firme va aduce 100.000 de tone de huilă pentru centrala de la Holboca

CFR Marfă și compania GFR se bat pentru 3 milioane de euro de la Primăria Iași. Una dintre firme va aduce 100.000 de tone de huilă pentru centrala de la Holboca

17 nov. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Două societăți din țară, CFR Marfă și compania Grup Feroviar Român, vor să livreze cărbune energetic (huilă) pentru încălzirea locuințelor din municipiu, în baza unui contract derulat de Primăria Iași. Potul este de 3 milioane de euro și ține de livrarea combustibilului de la Constanța până la Centrala de Termoficare din comuna Holboca

Două mari companii de transport pe calea ferată au depus oferte la o licitație derulată de Primăria Iași pentru servicii de transport navetizat cărbune energetic. Valoarea procedurii estimate de municipalitatea ieșeană este de 15,1 milioane de lei (3 milioane de euro).

La licitația desfășurată de municipalitate au depus oferte compania Grup Feroviar Român (GFR) și Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă”. Ofertele vor fi analizate până pe 24 ianuarie 2022, dată la care ar trebui anunțat și câștigătorul acestei proceduri desfășurate de Primăria Municipiului Iași.

CFR Marfă și compania GFR pot aduce cărbunele cerut de Primăria Iași

Firma care va câștiga licitația organizată de Primăria Iași va derula servicii de transport navetizat cărbune energetic pe relația depozit Comvex Constanța Port – stația Constanța Port Zona C – Municipiul Iași – Centrala Termică și Electrică Holboca (CET II). Firma câștigătoare va aduce la Iași o cantitate de 100.000 de tone de huilă pentru centrala de termoficare din comuna Holboca.

„Tonajul maxim brut pe tren va fi de 2.800 de tone, tonajul net minim tarifat pe tren va fi de 1.800 de tone, numărul de vagoane va fi de minimum 34 și de maximum 36. Lungimea maximă a trenului va fi de 650 de metri, iar lungimea minim tarifată va fi de 594 de metri. Tonajul net minim tarifat pe vagon va fi de 50 de tone”, se arată în caietul de sarcini a procedurii derulate de Primăria Iași.

Primăria Iași cumpără cărbune pentru sezonul de iarnă

Recent, Primăria Iași a demarat o licitație pentru achiziția de cărbune în municipiu, procedură cu o valoare de peste 25 de milioane de euro. Licitația inițială a fost anulată, iar Primăria a fost nevoită să suplimenteze suma de achiziție ca urmare a creșterii prețului la cărbune. Astfel, noua licitație va avea o prevedere estimată de 123,8 milioane de lei (25,3 milioane de euro).
Prima procedură a fost lansată în luna septembrie 2021, contractul fiind de 12 milioane de euro. În stocurile de la CET II Holboca, ce funcționează cu cărbune, mai sunt circa 20.000 de tone de combustibil. Municipalitatea a pornit sezonul de încălzire în luna octombrie prin CET I Iași, care funcționează pe gaz. CET I Iași furnizează aproximativ 150 de gigacalorii pe oră, cantitate suficientă pentru asigurarea încălzirii și apei calde menajere la toți abonații.

Discuții între firmele care vor să livreze cărbune pentru Primăria Iași

Cele două companii care s-au înscris la această licitație, CFR Marfă și compania GFR, se află în discuții legate de o altă achiziție. La finalul anului trecut, GFR a virat câteva zeci de milioane de euro într-un cont bancar, suma reprezentând 10 la sută din prețul de cumpărare a 51 la sută din acțiunile CFR Marfă deținute de stat.

Despre privatizarea companiei ce ține de Ministerul Transporturilor s-a discutat și în urmă cu mai mulți ani. Firma care va câștiga licitația pentru huila ce va ajunge la CET II Holboca va avea termen o perioadă de 12 luni, conform contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *