Prima pagină » Actualitate » CFR Călători a intrat în grevă. Proteste în mai multe oraşe din România. Oamenii, chemaţi la negocieri de ministrul Sorin Grindeanu
CFR Călători a intrat în grevă. Proteste în mai multe oraşe din România. Oamenii, chemaţi la negocieri de ministrul Sorin Grindeanu

CFR Călători a intrat în grevă. Proteste în mai multe oraşe din România. Oamenii, chemaţi la negocieri de ministrul Sorin Grindeanu

20 dec. 2021, 09:48,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Proteste în mai mult oraşe din România. Astăzi, 20 decembrie 2021, lucrătorii de la CFR Călători au intrat în grevă. Gara de Nord a fost blocată şi niciun tren nu mai pleacă din Bucureşti. Traficul feroviar a devenit un haos de câteva ore.

Trenurile au înregistrat în aceste momente întârzieri de zeci de minute. În acest context, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, i-a chemat la Guvern pe liderii de sindicat ai CFR.

Grevă la CFR Călători. Zeci de angajaţi protestează. Sunt nemulţumiţi de îngheţarea salariilor

În aceste momente este grevă la CFR Călători, în Bucureşti. Zeci de angajați nu s-au urcat în vagoane şi au ieșit în curtea depoului. Aceştia sunt extrem de nemulțumiți de faptul că autoritățile le-au înghețat salariile, care ar fi trebuit să crească din luna ianuarie a anului viitor.

Angajații CFR Călători pichetează în fața depourilor, nemulțumiți de faptul că Executivul Ciuca, în ultima ședință, a prorogat termenul de intrare în vigoare a legii care face referire la statutul personalului feroviar.

Această lege ar fi adus venituri mult mai mari angajaților CFR Călători.

Guvernanții au explicat această decizie prin faptul că nu vor să crească și mai mult deficitul bugetar. În acest sens, toate veniturile au fost înghețate la stat, în afară de cele ale profesorilor și ale personalului auxiliar din sistemul medical.

Angajații CFR Călători au dat un ultimatum, până în ora 10:00, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să le spună de ce nu mai intră în vigoare această lege, pe care angajații o așteptau de foarte mulți ani.

Grevă și la CFR Călători Iași. Angajații nu au mișcat trenurile de pe sine

Zeci de angajați ai CFR Călători Iași au ieșit la grevă și în municipiul Iași. Lucrătorii au aceleași nemulțumiri, înghețarea salariilor. Mersul trenurilor a fost afectat, iar sute de călători au rămas pe peroane sau în vagoanele care nu pleacă.

„Această Lege a ceferiștilor a fost negociată ani de zile și a fost votată în Parlamentul României, ca dovadă a recunoașterii drepturilor care se cuvin acestei categorii profesionale, cea a lucrătorilor feroviari.

Propunerea de prorogare inițiată de Guvernul României în proiectul de ordonanță amintit ar fi, în cazul adoptării, cea de a doua amânare a intrării în vigoare a Statutului personalului feroviar, aspect care demonstrează, fără putință de tăgadă, faptul că nepăsarea și cinismul autorităților față de întreaga problematică a căii ferate sunt singurele unități de măsură care evoluează abordările Statului român față de un  sector strategic al economiei naționale.

Alăturând acestei teme, față de care noi ceferiștii am manifestat suficientă răbdare și înțelegere în ultimii 10 ani, cronică și devastatoarea lipsă de finanțare pentru refacerea infrastructurii feroviare și modernizarea parcului de vagoane și locomotive, am ajuns la concluzia firească că modul în care noi am abordat dialogul social cu autoritățile statului nu a fost prețuit și respectat.

Ca atare, federațiile sindicale din industria feroviară împreună cu cei 47 000 de lucrători feroviari din România vor fi prezenți luni, 20 decembrie 2021, la ora 8.00 dimineață, la locurile lor de muncă, fie că sunt la serviciu, fie că se află în zilele lor libere.

Prin acest comunicat de presă facem o invitație oficială domnului Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, să se adreseze tuturor ceferiștilor luni, 20 decembrie 2021, între orele 8.00 și 10.00, deoarece noi vom fi cu toții la locurile noastre de muncă, așa cum am fost dintotdeauna, și vom aștepta mesajul Guvernului României. Așteptăm de la domnia sa puncte de vedere asumate public cu privire la momentul intrării în vigoare a Statutului personalului feroviar și cu referințe foarte clare față de temele esențiale care țin de finanțarea sectorului feroviar”, se arată în comunicatul remis de sindicaliști.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024