Prima pagină » Actualitate » Cetățenii vaccinați cu Johnson&Johnson vor face rapelul cu Pfizer sau Moderna. Dr. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul
Cetățenii vaccinați cu Johnson&Johnson vor face rapelul cu Pfizer sau Moderna. Dr. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

Cetățenii vaccinați cu Johnson&Johnson vor face rapelul cu Pfizer sau Moderna. Dr. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

29 oct. 2021, 12:21,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson au indicație de a face rapel de preferat cu vaccin ARN mesager (Pfizer sau Moderna), a anunțat, vineri, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

Cei care doresc vor putea să facă rapelul tot cu Johnson&Johnson.

Rapelul este recomandat pentru toți cei vaccinați cu Johnson&Johnson cel puțin de 6 luni și vor putea face acest lucru din 8 noiembrie.

De asemenea, din 1 noiembrie, doza a treia de la Moderna pentru cei care au făcut și schema inițială cu același vaccin se înjumătățește.

Persoanele care la prima schemă au primit alt vaccin, dacă fac doza a treia cu Moderna vor primi o doză întreagă.

Recomandarea de vaccinare anti-Covid-19 cu Johnson&Johnson intră în vigoare de luni, 1 noiembrie

De asemenea, au fost făcute recomandări și pentru cei vaccinați inițial cu vaccin de la Johnson&Johnson.

„Am decis în baza recomadărilor și studiilor științifice că toate persoanele care au fost vaccinate cu vaccin de la Johnson&Johnson vor avea recomandare de rapel după minim 6 luni, de primă intenție, cu vaccinuri pe baza de ARN mesager, fie de la Pfizer, fie de la Moderna. În cazul în care se optează pentru Moderna, doza va fi întreagă. De asemenea, persoanele care au fost vaccinate cu vaccin de la compania Johnson&Johnson vor putea opta la rapel și pentru a face același tip de vaccin, adică Johnson&Johnson. Prima recomandare este de a face un vaccin pe bază de ARN mesager, dar se permite, la opțiunea pacientului, să se administrreze același tip de vaccin”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Această recomandare se va aplica de luni, 8 noiembrie. Valeriu Gheorghiță a anunțat că toate instrucțiunile au fost transmise către DSP-uri și către centrele de vaccinare.

Schimbări pentru doza trei de vaccin de la Moderna

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat anterior că doza trei a vaccinului Moderna va fi înjumătățită. Măsura va fi aplicată începând de săptămâna viitoare în toate centrele de vaccinare din țară.

”Începând cu săptămâna viitoare vom recomanda administrarea unei doze înjumătăţite de vaccin de la Moderna pentru doza booster”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în cadrul conferinţei de presă de marţi după-amiază.

”Pentru doza booster se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare. (…) Vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la compania Moderna pentru doza booster, după minim 6 luni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Câte persoane s-au vaccinat în România, în ultimele 24 de ore

Un număr de 126.492 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 90.950 reprezintă prima doză, 12.361 – doza a doua şi 23.181 – doza a treia, a informat, joi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 12.406.566 de doze de vaccin, pentru 6.823.643 persoane, dintre care 6.171.523 au primit schema completă şi 810.621 s-au imunizat cu doza a treia.

În ultimele 24 de ore (până joi seară n.r.) au fost înregistrate 73 de reacţii adverse, 3 de tip local şi 70 de tip general.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 18.376 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.976 de tip local şi 16.400 de tip general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *