Cetățenii trebuie să iasă din nou la vot în Germania! Oamenii trebuie să decidă dacă sunt de acord sau nu cu sacrificarea porumbeilor din orașe. Problema acestor păsări a declanșat în ultima vreme discuții aprinse în rândul locuitorilor, dar mai ales al proprietarilor de restaurante și terase. Cetățenii au votat deja, dar autoritățile au anunțat că sunt chemați din nou, având în vedere scandalul izbucnit. Referendumul a stârnit deja controverse.
Cetățenii trebuie să iasă din nou la vot!
În Germania se duce o luptă continuă între locuitori și activiștii pentru drepturile animalelor. Scandalul a izbucnit după ce autoritățile i-au chemat la vot pe cetățeni pentru a vota dacă sunt sau nu de acord cu sacrificarea porumbeilor.
Lupta juridică a fost declanșată de plângerile privind găinațul păsărilor din partea rezidenților, proprietarilor de restaurante și a vânzătorilor din piața centrală Neumarkt din Limburg. Consiliul orașului a decis ca un șoim să fie însărcinat să decimeze populația de porumbei din Limburg, ucigându-i probabil prin ruperea gâtului. Decizia a fost întâmpinată cu proteste vehemente din partea activiștilor pentru drepturile animalelor și cu o petiție de strângere de semnături, după care a fost inițiat un referendum.
Primarul din Limburg, Marius Hahn, a declarat că cetățenii au decis „ca populația de porumbei să fie redusă în următorii doi ani de către un șoim care asmute și ucide animalele”, adaugă raportul. Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile animalelor s-au declarat, de asemenea, șocate de rezultatul referendumului din 9 iunie, numindu-l o „condamnare la moarte” și amenințând cu acțiuni în justiție.
Hrănirea porumbeilor pe stradă va fi interzisă
O măsură care vizează porumbeii de pe stradă a fost luată și în România. Deși mulți oameni au obiceiul de a hrăni porumbeii, autoritățile locale afirmă că acest gest nu este benefic și poate avea consecințe negative. Numărul acestor păsări a crescut în ultimii ani, iar unul dintre motive este mâncarea care i-a atras în orașe.
În Sectorul 2 din București, hrănirea acestor păsări ar putea fi interzisă printr-o hotărâre de Consiliu. Primăria Sectorului 2 a pus în dezbatere publică un proiect de lege care ar urma să interzică hrănirea porumbeilor în spațiul public. Amenda poate fi între 500 și 1.000 de lei.
Locuitorii din Sectorul 6 al Capitalei sunt avertizați că hrănirea porumbeilor poate atrage amenzi serioase, în urma unei campanii lansate de Primărie și Poliția Locală a sectorului. Deși hrănirea porumbeilor pare o dovadă de bunătate, poate avea efecte negative în viitor, atât pentru oameni, cât și pentru păsări. În Sectorul 2 din București, hrănirea acestor păsări ar putea fi interzisă prin adoptarea unei hotărâri de Consiliu. În Timișoara, o astfel de măsură este deja în vigoare de aproape 3 ani, iar amenda pentru încălcarea acesteia poate ajunge până la 200 de lei.
O altă lege îi vizează și pe proprietarii de câini și pisici. Patrupedele lăsate nesupravegheate ar putea fi clasificate ca „animale fără stăpân.” Ele ar putea fi capturate și aduse în adăposturi. Proprietarii de câini pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă. Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.