Prima pagină » International » Cetățenii nu își mai pot cumpăra casă în această țară! Iată care este motivul
Cetățenii nu își mai pot cumpăra casă în această țară! Iată care este motivul

Cetățenii nu își mai pot cumpăra casă în această țară! Iată care este motivul

25 sept. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în International

Cetățenii nu își mai pot cumpăra casă în această țară! Este vorba despre locuitorii din Croația, care se confruntă cu mari probleme când vine vorba de cumpărarea unei locuințe. Iată care este motivul.

Cetățenii nu își mai pot cumpăra casă în această țară!

Locuitorii din Croația nu își mai permit să își cumpere o casă, iar mulți preferă să stea cu chirie. Locuințele au fost scoase la vânzare la prețuri exorbitante, iar cetățenii nu au bani pentru a deține propria casă. Din acest motiv, peste 600.000 de mii de locuințe abia construite stau goale.

Casele scoase la vânzare se pot închiria, însă prețurile chiriilor sunt destul de mari. Croaţia intenţionează să transfere povara fiscală de la persoane fizice la proprietăţi, în încercarea de a opri creşterea preţurilor imobiliare şi a chiriilor, a declarat Ministrul de Finanţe, Marko Primorac.

Marko Primorac a mai precizat că noua legislaţie ar trebui să încurajeze întoarcerea croaţilor din străinătate, să digitalizeze sistemul fiscal şi să consolideze disciplina fiscală.

Se dau bani pentru persoanele care se mută aici

Dacă în Croația cetățenii nu își mai permit să își cumpere o locuință din cauza prețurilor uriașe, există și țări care se confruntă cu o depopulare masivă, iar autoritățile au decis să îi atragă pe oameni în zonele care au rămas pustii. De exemplu, cei care vor să se mute în Extremadura din Spania pot obține 15.000 de euro dacă se angajează să locuiască aici pentru cel puțin 2 ani. Programul se adresează și cetățenilor străini, cu condiția să nu fi locuit aici în ultimele 6 luni. Extremadura este o comunitate spaniolă cu obiective turistice fabuloase. Extremadura are rezervații naturale sălbatice, livezi cu măslini, cireși și migdali, tot felul de biserici și palate medievale. O altă zonă pustie, în care cetățenii își pot cumpăra case cu doar 3 euro este un sat din orașul Sambuca di Sicilia, Italia. Este vorba despre 12 clădiri puse la vânzare la un preț derizoriu. Oficialitățile din Sambuca di Sicilia au dat asigurări potențialilor cumpărători că toate clădirile sunt structurate solid și necesită doar renovări pentru a deveni locuibile.

Locuințele disponibile în această ofertă recentă sunt case individuale, cu două sau trei camere, având o suprafață cuprinsă între 50 și 80 de metri pătrați. Acestea sunt construite din pietre de culoare maro-aurie și sunt dispuse pe unul până la trei etaje. Costurile de renovare variază în funcție de starea proprietății. Renovările pot începe de la 30.000 de euro pentru o reabilitare simplă, însă pot ajunge la peste 200.000 de euro dacă cumpărătorii doresc să transforme casele în unele de lux. Conform regulamentului impus de autorități, cumpărătorii sunt obligați să finalizeze lucrările de renovare în termen de trei ani de la achiziție. În caz contrar, aceștia riscă să piardă oferta pentru locuință.

O situație inedită este și într-un sat din România. Un sat din comuna Bătrâna, care se află în Munții Poiana Ruscă, are ulițele asfaltate și dispune de utilități, însă doar câteva persoane mai locuiesc aici, majoritatea bătrâni. Cu toate acestea, prețurile pentru o casă în această zonă superbă de munte sunt uriașe. Unele dintre sate au stârnit interesul românilor, dar și al străinilor. Primarul localității a declarat recent că o casă aflată în apropiere de primărie costă 40.000 de euro iar pe o altă casă, la roșu, s-a cerut 75.000 de euro. Prețurile nu sunt mici nici în satele din apropiere.

Cert este că locuitorii din Croația nu își mai permit să cumpere o casă, iar mulți stau cu chirie. Autoritățile au decis să adopte o nouă legislație prin care să fie plafonate prețurile la case și apartamente. Rămâne de văzut dacă legea va intra în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024