Prima pagină » Actualitate » Cetățenii care nu mai pot retrage bani de la bancomate! De ce s-au impus restricții
Cetățenii care nu mai pot retrage bani de la bancomate! De ce s-au impus restricții

Cetățenii care nu mai pot retrage bani de la bancomate! De ce s-au impus restricții

07 oct. 2024, 09:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Germania se confruntă cu o situație neașteptată, iar cetățenii nu mai pot retrage bani de la bancomate! Greva transportatorilor de bani la bănci a dus la o criză a numerarului, iar cetățenii sunt disperați. Iată de ce s-au impus restricții în privința banilor cash.

Cetățenii care nu mai pot retrage bani de la bancomate!

Cetățenii din Germania trec printr-o criză neașteptată. Retragerile de bani din bancomate devin imposibile, iar băncile lansează avertismente legate de dificultățile în alimentarea cu numerar. Bancomatele din multiple regiuni ale țării au încetat să mai funcționeze sau nu mai sunt reumplute, creând o lipsă gravă de numerar.

Germania, o țară care a susținut mereu plățile digitale, se confruntă cu realitatea că numerarul rămâne o resursă indispensabilă. Situația este agravată de avertismentele emise de instituțiile bancare.

Motivul crizei banilor cash în Germania

La baza acestei crize se află o dispută salarială ce implică aproximativ 10.000 de lucrători din sectorul transportului de valori. Transportatorii de bani cer majorări salariale, condiții de muncă mai bune, concedii mai lungi și plăți compensatorii pentru orele suplimentare. Greva a dus la oprirea distribuției de numerar în mare parte a țării, afectând direct băncile, dar mai ales cetățenii.

Mai multe țări doresc eliminarea banilor cash și susținerea plăților online. Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi reprezintă un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare.

Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului. Australia ar putea să intre în istorie ca fiind prima țară care a renunțat la cash ca soluție de plată. Schimbarea nu pare să fie neapărat una impusă de autorități, cât o progresie naturală impusă de obiceiurile celor aproximativ 25 de milioane de australieni care trăiesc pe continent. Plata cu telefonul a fost adoptată deja de majoritatea oamenilor în detrimentul bancnotelor tradiționale.

În Suedia, banii cash aproape au dispărut, motivul fiind creșterea alarmantă a criminalității și a fraudelor financiare. Astfel, s-a decis trecerea la plățile electronice în majoritatea cazurilor. Aproape că nu mai există bancnote și monede, preferându-se plățile cu cardul sau monede online. Renunțând aproape de tot la banii cash, suedezii se folosesc cel mai mult de carduri și de telefoanele mobile pentru a face plăți. O metodă folosită foarte des de cetățenii din Suedia este BankID. Acesta este un cod de securitate legat de un ID oficial, putând fi folosit pentru a efectua plăți sau pentru a semna contracte. El este disponibil folosind o amprentă pe ecranul telefonului sau cu recunoaștere facială.

Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Cu o situație aparte se confruntă cetățenii din Germania. Din cauza unei greve a transportatorilor de bani la bănci, retragerile de bani din bancomate devin imposibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`