Prima pagină » Actualitate » Cetățenii care dau bani cerșetorilor vor fi amendați. Cât câștigă pe zi oamenii străzii
Cetățenii care dau bani cerșetorilor vor fi amendați. Cât câștigă pe zi oamenii străzii

Cetățenii care dau bani cerșetorilor vor fi amendați. Cât câștigă pe zi oamenii străzii

23 aug. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Cetățenii care dau bani cerșetorilor vor fi amendați. Legea a intrat deja în vigoare pe teritoriul municipiului Baia Mare. Cetățenii care încurajează cerșetoria vor fi sancționați cu 1.500 de lei. Iată cât câștigă pe zi oamenii străzii.

Cetățenii care dau bani cerșetorilor vor fi amendați

În Baia Mare se dă amendă de 1.500 de lei celor care dau bani cerșetorilor. Primăria demarează o campanie de combatere a cerșetoriei locale, iar cetățenii care oferă bani oamenilor străzii vor fi sancționați de oamenii legii.

,,Cetăţenii care încurajează cerşetoria vor fi sancţionaţi! Proiectul de hotărâre care permite poliţiştilor locali să aplice amenzi de până la 1.500 de lei celor care oferă bani(…)a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local. Aşa cum am procedat mereu, îmi asum riscul de a deveni nepopular dacă asta înseamnă să fac ceea ce este necesar pentru Baia Mare şi pentru băimăreni(…)Ştim cu toţii că acest fenomen al cerşetoriei a ajuns la cote alarmante, nu doar în Baia Mare, ci şi în restul ţării. Am primit nenumărate sesizări din partea băimărenilor care au fost agasaţi sau agresaţi de aceste persoane, chiar în centrul oraşului. Această situaţie trebuie oprită!”, a declarat primarul Doru Dăncuş.

Ce sume câștigă pe zi oamenii străzii

Cerșetoria a devenit o practică frecventă nu doar în țară, ci și în străinătate. De exemplu, în Olanda, politișii se plâng că au probleme cu cerșetorii români.

,,Întâlnim zilnic cerșetori români în centrul orașului. Ei lucrează în grupuri. Sunt mai degrabă încăpățânați decât disperați. Nu le oferiți nimic! În afara faptului că este ilegal, ei cauzează și neplăceri considerabile. Majoritatea dintre ei sunt cunoscuți de poliție. Veniturile lor uneori ajung de la câteva sute la chiar o mie de euro pe săptămână. Sunteți avertizați constant de poliție.”, a scris un polițist olandez pe rețelele de socializare.

În România, un cerșetor poate câștiga și până la 1000 de lei pe zi. Majoritatea persoanelor care cerşesc trăiesc în zonele periferice, iar mulți refuză să stea în adăposturile speciale pentru oamenii străzii, unde li se oferă mâncare, haine și spațiu pentru dormit. Mulți cetățeni se plâng de faptul că cerșetorii sunt violenți dacă nu primesc bani. Din acest motiv, în anumite zone ale țării se vor lua măsuri pentru a combate cerșetoria. În Baia Mare, cetățenii vor fi sancționați cu amendă dacă dau bani oamenilor străzii. Locuitorii vor fi informați de oamenii legii asupra noii măsuri adoptate.

„Trebuie să înţelegem cu toţii, pentru că încă sunt unii care iau partea acestor indivizi, că atât timp cât le oferim bani sau bunuri, vor rămâne în stradă şi vor deveni din ce în ce mai agresivi cu cei care refuză să-i ajute. Noi acţionăm, în colaborare cu structurile MAI, le confiscăm banii, îi luăm de pe străzi, dar se întorc pentru că oamenii îi încurajează oferindu-le bani. Am întâlnit şi cerşetori care mimează probleme grave de sănătate şi înşală cetăţenii. În doar câteva ore, au strâns echivalentul unui salariu muncit de un om cinstit! În perioada următoare, vom plasa în mai multe zone din oraş afişe informative care să descurajeze cetăţenii să ofere bani sau bunuri cerşetorilor, inclusiv prin prezentarea sancţiunilor pe care le riscă.”, a mai precizat Doru Dăncuş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
23 august 2024
23 august 2024