Prima pagină » National » Cetatea din România care nu poate fi vizitată! Ce sunt obligați să facă turiștii pentru a avea acces în zonă
Cetatea din România care nu poate fi vizitată! Ce sunt obligați să facă turiștii pentru a avea acces în zonă

Cetatea din România care nu poate fi vizitată! Ce sunt obligați să facă turiștii pentru a avea acces în zonă

31 oct. 2024, 11:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Cetatea din România care nu poate fi vizitată, dar îi fascinează pe români și pe străini este Cetatea Ciorii sau Varjúvár, ascunsă în Valea Almașului, din Cluj-Napoca. Iată ce sunt obligați să facă turiștii pentru a avea acces în zonă.

Cetatea din România care nu poate fi vizitată

Cetatea Ciorii este una dintre cele mai apreciate atracții turistice din România și îi fascinează pe pasionații de istorie, arhitectură și natură. Turiștii trebuie să știe că cetatea este în prezent proprietate privată și accesul este restricționat. Cu toate acestea, vizitatorii reușesc să obțină acordul proprietarului pentru a se plimba prin zona în care se află cetatea cu o arhitectură unică.

Drumul până la Cetatea Ciorii este o experiență de neuitat. Vizitatorii sunt nevoiți să parcurgă un drum îngust, șerpuit și trebuie să-și lase mașinile pentru a parcurge traseul pe jos. Drumul de 3 kilometri până la cetate oferă o priveliște spectaculoasă. Construită într-un peisaj natural luxuriant, cetatea oferă o atmosferă de basm care atrage mulți turiști în ciuda accesului restricționat. Chiar dacă este proprietate privată, cetatea atrage turiști datorită faimei sale și unii reușesc să obțină acordul proprietarilor pentru a explora zona superbă.

De asemenea, România se mândrește cu o cetate unică, încărcată istoric și care atrage anual mii de turiști. Este vorba despre Cetatea Rupea. Această cetate se află în orașul cu același nume, Rupea, din județul Brașov. Cetatea a fost consemnată inițial tocmai în anul 1324. Motivul pentru care această cetate a fost atât de importantă în istorie era poziția ei strategică. Ea se afla chiar la îmbinarea drumurilor care legau Transilvania, Moldova și Țara Românească.

Cetatea Rupea, aflată la doar câțiva zeci de kilometri de Brașov, uimește prin faptul că are forma unui melc și vizitatorii se simt ca într-un labirint. Turiștii care vin să vadă cetatea rămân uimiți nu doar de istoria locului, ci și de peisajele spectaculoase din jurul cetății. În fiecare toamnă, turiștii iau cu asalt zona și sunt fascinați de cetate și de împrejurimile spectaculoase. Cetatea a fost restaurată ultima dată în anul 2013 și a devenit destinația perfectă de vacanță, indiferent de anotimp.

Cea mai periculoasă cetate din țară

Cetatea Bănița este o cetate dacică din Munții Orăștiei și face parte din cele șase fortărețe ridicate de daci în zonă, la rândul lor făcând parte din patrimonial mondial UNESCO. Cetatea Bănița a fost distrusă în timpul războaielor dintre daci și romani. Structura cetății îndeplinea un scop militar și avea ziduri înalte, turnuri, platforme de luptă, turn de observație și un val de apărare. În prezent, este considerată cea mai periculoasă cetattă din România, având în vedere traseul dificil până la cetate, dar și riscul de a te rătăci foarte ușor în zonă.

Turiștii care ajung în Valea Jiului dinspre Țara Hațegului, pot observa o stâncă impunătoare pe care a fost ridicată cetatea. Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot rătăci imediat.

Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot ușor rătăci. Consiliul Județean Hunedoara, care administrează Cetatea Bănița, nu recomandă accesul turiștilor pe situl dacic.

Una dintre cele mai frumoase cetăți din România este Cetatea Ciorii. Aceasta este în prezent proprietate privată, însă turiștii care vin în zona superbă cer acordul proprietarului pentru a putea ajunge cât mai aproape să vadă cetatea cu o arhitectură unică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 octombrie 2024
31 octombrie 2024