Cetatea din România care ascunde un mare secret este Cetatea Rupea din Brașov. De-a lungul istoriei, cetatea a fost și un refugiu, având în vedere poziția strategică, dar și forma neobișnuită. Turiștii iau cu asalt zona în fiecare toamnă.
Cetatea din România care ascunde un mare secret!
România se mândrește cu o cetate unică, încărcată istoric și care atrage anual mii de turiști. Este vorba despre Cetatea Rupea. Această cetate se află în orașul cu același nume, Rupea, din județul Brașov. Cetatea a fost consemnată inițial tocmai în anul 1324.
Motivul pentru care această cetate a fost atât de importantă în istorie era poziția ei strategică. Ea se afla chiar la îmbinarea drumurilor care legau Transilvania, Moldova și Țara Românească. Cetatea Rupea, aflată la doar câțiva zeci de kilometri de Brașov, uimește prin faptul că are forma unui melc și vizitatorii se simt ca într-un labirint. Turiștii care vin să vadă cetatea rămân uimiți nu doar de istoria locului, ci și de peisajele spectaculoase din jurul cetății.
În fiecare toamnă, turiștii iau cu asalt zona și sunt fascinați de cetate și de împrejurimile spectaculoase. Cetatea a fost restaurată ultima dată în anul 2013 și a devenit destinația perfectă de vacanță, indiferent de anotimp.
Cea mai periculoasă cetate din țară
Cetatea Bănița, aflată în patrimoniul mondial UNESCO de mai bine de 20 de ani, este considerată cea mai periculoasă cetate din România. Cetatea Bănița este o cetate dacică din Munții Orăștiei și face parte din cele șase fortărețe ridicate de daci în zonă, la rândul lor făcând parte din patrimonial mondial UNESCO. Cetatea Bănița a fost distrusă în timpul războaielor dintre daci și romani. Structura cetății îndeplinea un scop militar și avea ziduri înalte, turnuri, platforme de luptă, turn de observație și un val de apărare.
Turiștii care ajung în Valea Jiului dinspre Țara Hațegului, pot observa o stâncă impunătoare pe care a fost ridicată cetatea. Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot rătăci foarte ușor.
Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot ușor rătăci. Consiliul Județean Hunedoara, care administrează Cetatea Bănița, nu recomandă accesul turiștilor pe situl dacic.
Pe lângă Cetatea Bănița considerată periculoasă pentru turiștii care vor să ajungă aici, există și alte zone interzise în țară vizitatorilor. Este vorba despre Rezervația Gemenea. Rezervația Gemenea se întinde pe o suprafață de aproximativ 800 de hectare, în Munții Stânișoarei, parte a Carpaților Orientali. Este un ecosistem forestier unde predomină pădurile de fag, de brad și molid. Fauna din Rezervația Gemenea include specii rare și amenințate, precum ursul brun, lupul și cerbul. Accesul interzis în Rezervația Gemenea reprezintă un mod de a proteja natura, cu plantele și animalele de acolo. Accesul restricționat în Rezervația Gemenea este reglementat de legislația națională și internațională privind conservarea naturii. Rezervația Gemenea rămâne un loc interzis turiștilor.
Cetatea Rupea rămâne un punct de atracție pentru turiștii români, dar și străini. Cetatea are formă de melc și este cuprinsă de peisaje naturale spectaculoase.