Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Cervana, o planta care regleaza activitatea glandei tiroide. Vezi si alte beneficii terapeutice
Cervana, o planta care regleaza activitatea glandei tiroide. Vezi si alte beneficii terapeutice

Cervana, o planta care regleaza activitatea glandei tiroide. Vezi si alte beneficii terapeutice

26 iul. 2011, 16:38,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:5261;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Originara din Europa si Asia, cervana (Lycopus europaeus) este o planta care creste la marginea raurilor, in zonele umede. In scop terapeutic se foloseste partea aeriana a plantei, care trebuie culeasa inainte de a se deschide florile. 

Compozitie chimica: flavone, acizi organici (rosmarinic, cafeic, colorogenic, elagic), componente fenolice, uleiuri eterice. 

Actiune terapeutica
Cervana stimuleaza secretia gastrica, este un diuretic, vasoconstrictor periferic, nervin (efect sedativ asupra sistemului neuro-vegetativ), inhiba metabolismul iodului si deversarea tiroxinei in tiroida, actioneaza asupra hormonilor tireotropi, regland activitatea glandei tiroide.

9 plante care au grija de tiroida ta  

De asemenea, combate starile de neliniste, palpitatiile, senzatia de sufocare determinate de hipertiroidie, palpitatiile de natura neuro-vegetativa. Este si un antitusiv, amelioreaza tusea de origine nervoasa, ajuta buna functionare a inimii, diminueaza sau inhiba actiunea unor hormoni gonadotropi, regleaza activitatea glandelor suprarenale si scade febra.

Indicatii terapeutice: anaclorhidrie (gastrite anacide), dispepsii, tuse de diverse etiologii, anorexie, tulburari neuro-vegetative pe fond psiho-afectiv, dismenoree, hipertiroidie, palpitatii, nevroze cardiace, tahicardie, febra.

Contraindicatii: nu se administreaza in caz de hipotiroidie, iar femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite preparatele care contin cervana. 

Mod de administrare 
1. Sucul proaspat de cervana obtinut din stoarcerea plantei poate fi folosit in uz extern in caz de eczeme, rani, leziuni ale pielii, alopecie.

2. Infuzia de cervana se prepara dintr-o lingurita de planta peste caree se toarna o cana de apa clocotita si se lasa acoperita la infuzat 10-15 minute, apoi se bea de 3 ori pe zi 

3. Praful de planta uscata, se obtine prin macinare; se administreaza circa 1/2 lingurita de 3 ori pe zi, tinut cateva minute sub limba apoi se inghite cu apa. 

4. Tinctura de cervana se administreaza 30-50 de picaturi (1-2 ml) de 3 ori pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024