Cerul gurii poate fi inflamat din cauza gingivitei. De cele mai multe ori, acest simptom apare din cauza igienei slabe a cavității bucale. Din moment ce bacteriile perturbă funcția de protecție a mucoasei gingivale, acestea încep să se dezvolte, răspândindu-se în faringe și gură.
Patologiile cronice ale organelor interne, infecțiile și un sistem imunitar slăbit conduc, de asemenea, la procesul inflamator. Există cazuri în care disconfortul apare din cauza unui tratament stomatologic, din cauza alcoolismului, malnutriției sau alte boli ale sistemului endocrin. Unii specialiști spun că există persoane care prezintă o predispoziție genetică la dezvoltarea afecțiunii.
Cerul gurii inflamat: Ce afecțiuni semnalează acest simptom
Cerul gurii se poate infecta din cauza candidozei. Candidoza mucoasei bucale este o ciupercă din grupul Candida. Această boală este destul de comună și apare cel mai des la vârstnici și sugari pe fondul imunității slăbite. De asemenea, această afecțiune poate apărea din cauza bolilor sistemului digestiv sau endocrin. Dezvoltarea bolii este posibilă și datorită utilizării prelungite a antibioticelor. Simptomele candidozei sunt înroșirea suprafeței limbii, a obrajilor, precum și durerea în timpul meselor.
O altă afecțiune care provoacă acest simptom neplăcut este stomatita. Stomatita bucală se manifestă prin inflamarea mucoasei bucale. În general, această boală este tipică copiilor, deși în ultimii ani a devenit comună și în rândul adulților. În esență, stomatita este o reacție de protecție a organismului la factorii iritanți. Cauzele stomatitei bucale pot fi imunitatea redusă, virușii, bacteriile, leziunile bucale sau igiena precară.
La adulți, cel mai frecvent se manifestă stomatita herpetică, care se dezvoltă prin formarea a numeroase vezicule pe mucoasa bucală, formând ulterior un ulcer mare. Această afecțiune poate favoriza apariția unui abces dentar.
Inflamație cerul gurii: Tratament medicamentos și naturist pentru a reduce disconfortul
De obicei, această afecțiune poate fi vindecată cu ajutorul unui tratament local. Acesta ajută la ameliorarea simptomelor acute ale procesului inflamator. De asemenea, poți utiliza medicamente care elimină cauzele stomatitei. Unii specialiști recomandă tratamentul stomatitei cu laser.
Pentru a rezolva aceste probleme pot fi folosite și diverse remedii naturiste. După fiecare masă poți folosi soluții pentru a clăti gura. Unele dintre ele conțin componente care reduc inflamația țesuturilor moi și suprimă în mod activ reproducerea microorganismelor pe dinți și membranele mucoase.
Foarte eficiente sunt și soluțiile din furatsilină. Acest medicament are un efect antimicrobian, ajută la reducerea severității inflamației. Medicamentul trebuie utilizat la fiecare 1,5-2 ore. Dozajul și regimul de aplicare sunt prescrise de medicul stomatolog.
O soluție caldă de bicarbonat de sodiu ajută la reducerea inflamației și umflarea gingiilor. Aceasta are un efect dezinfectant și ușor analgezic. Este adesea folosit după extracția dentară pentru a îmbunătăți vindecarea rănilor.
Mușețelul, salvia, sfoara, galbenele, cuișoarele au proprietăți antiseptice. Când gingiile sunt inflamate, îți poți clăti gura cu amestecuri din aceste ierburi. Foarte eficiente sunt și remediile din scoarță de stejar și afine. La fel de benefică este și tinctura de sunătoare în caz de sângerare.
Cu siguranță pentru a scăpa de cerul gurii inflamat trebuie să administrezi antibiotice. Însă, pentru administrarea lor se efectuează o antibioticoterapie sistemică. Aceasta presupune luarea de medicamente pe cale orală sau chiar injectate.