Vă vom prezenta în continuare o serie de informații utile despre certificatul energetic pentru clădiri (certificatul de performanță energetică), precum și despre auditorii energetici atestați pentru clădiri, singurii specialiști care au dreptul să emită acest act.
Ce este un certificat energetic pentru clădiri?
Conform Legii nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor (cu adăugirile și modificările ulterioare), certificatul de performanță energetică a clădirilor document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2.
Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.
O unitate a clădirii este definită de aceeași lege ca o zonă, respectiv o parte a unei clădiri (un etaj sau un apartament dintr-o clădire, de exemplu), care este concepută sau modificată pentru a fi utilizată separat.
S-a făcut referire la performanța energetică a imobilelor, dar ce este aceasta?
Aceasta este definită drept energia calculată conform metodologiei legale pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal:
- încălzirea;
- prepararea apei calde menajere;
- răcirea;
- ventilarea;
- iluminatul.
Auditori energetici atestați pentru clădiri
Mai multe detalii despre subiectul certificat energetic puteți găsi pe site-ul www.certificatulmeu.ro, aparținând companiei Reflex Architecture SRL din București.
Această companie are în cadrul ei auditori energetici atestați pentru clădiri având gradul I profesional.
Așa cum am spus anterior, acești specialiști sunt singurii care au dreptul să emită certificatul energetic.
Auditorul energetic atestat pentru clădiri este o persoană fizică atestată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care are dreptul să elaboreze rapoarte de audit energetic și/sau certificate de performanță energetică pentru clădiri/unități de clădire, în conformitate cu metodologia specifică adoptată la nivel național aprobată prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației.
Auditorul energetic pentru clădiri este specialistul care își desfășoară activitatea ca persoană fizică autorizată sau ca angajat al unor persoane juridice, conform prevederilor legale în vigoare.
Acești specialiști pot avea două grade profesionale:
- gradul I (cel mai înalt), pot elabora certificate pentru toate tipurile de clădiri și rapoarte de audit energetic;
- gradul II – pot elabora doar certificate energetice pentru imobile cu rol rezidențial (case și blocuri de locuințe) și nu au dreptul să elaboreze auditul energetic.
Chiar dacă are un nume similar cu al certificatului, auditul energetic pentru clădiri reprezintă (conform aceleiași legi) totalitatea activităților specifice prin care se obțin date și elemente tehnice despre profilul consumului energetic real al unei clădiri/unități de clădire existente, urmate de identificarea soluțiilor de creștere a performanței energetice, de cuantificarea reducerii consumurilor energetice rezultate din soluțiile propuse, de evaluarea eficienței economice a implementării acestora prin indicatori economici și finalizate cu raportul de audit, potrivit metodologiei legale.
Raportul de audit energetic este document elaborat în urma desfășurării activității de audit energetic al clădirii,
care conține descrierea modului în care a fost efectuat auditul energetic, a principalelor caracteristici termice și energetice ale clădirii/unității de clădire și, acolo unde este cazul, a măsurilor propuse pentru creșterea performanței energetice a clădirii/unității de clădire și instalațiilor interioare aferente acesteia, precum și a principalelor concluzii referitoare la eficiența economică a aplicării măsurilor propuse și durata de recuperare a investiției.
Valabilitatea certificatului energetic pentru clădiri
Acest act este valabil timp de 10 ani de la data emiterii, inscripționată în el, cu condiția ca în acest termen să nu se efectueze o renovare majoră, care să modifice performanța energetică.
Aceeași lege definește renovarea majoră a imobilelor drept lucrările proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea. Valoarea de impozitare a clădirii se determină potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Certificatul energetic este inutil. Nu te ajuta cu nimic. Sunt bani dati degeaba.
Auditorii energetici? Marea lor majoritate nu au cunostintele de baza ca sa inteleaga formulele pe care le aplica.
Ghidul dupa care lucreaza auditorii are formule corecte numai pentru cazurile simple. Pentru cazurile complexe de transfer termic sunt date relatii aiurea, care nu bat cu rezultatul simularilor numerice 3D.
Problema cea mai mare este ca, cei mai multi le fac din birou, nici nu stiu unde sunt imobilele….