Astăzi se joacă două cărți mari. Cartea coaliției, dar și cea a certificatului Covid. Obligatoriu sau nu la locul de muncă. Și dacă da, în ce condiții? Cele două înțelegeri se pot transforma în dispute. Iar disputele redeschid vrajba.
PSD, după nenumărate bâlbâieli, s-a urnit. Și a pornit cu dreptul. Nu se rezumă doar în a revendica poziția de premier și câteva ministere cheie. Algoritmul puterii este important, dar nu poate fi singura condiție a unei alianțe cât de cât durabile cu PNL. Iar PSD dă semne că a înțeles ce are de făcut. Impune condiții legate nu numai de cine și cum va guverna, ci și de programul noului executiv. Semnalizează opiniei publice că vrea să îndrepte lucrurile. Să repare ce se mai poate repara din ceea ce au stricat ultimele Guverne Orban și Cîțu. În felul acesta, socialiștii încearcă să recâștige încrederea românilor în autoritatea publică centrală. Unele condiții sunt negociabile, dar PSD anunță și câteva condiții pe care nu le va negocia.
Din acest motiv mai cu seamă, dar și în ceea ce privește modul în care PSD impune să se împartă puterea, PNL „echipa câștigătoare” se află la mare strâmtoare. O strâmtoare dublă. Pe de-o parte, validând programul de guvernare impus de PSD, PNL recunoaște implicit că a greșit. Că a dus România într-o direcție contrară intereselor ei. Dar electoratul va amenda acest lucru. Cu atât mai mult cu cât chiar PNL îl va valida. Pe de altă parte, nu va mai beneficia nici pe departe de același acces la resurse. Iar socotelile cu cea mai mare parte a clientelei politice se strică. Calculele trebuie refăcute. Tocmelile pe cașcvalul banilor publici, fie ai României, fie ai Uniunii Europene, vor fi luate de la capăt. Până una alta, la viteză sau, dacă vreți, din inerție, rămășițele Guvernului Cîțu au mai făcut un împrumut De la bănci. Pe 13 ani. La o dobândă nemaiîntâlnită. De peste 5% anual. Până se formează Guvernul va prădui fără să dea socoteală și acești bani. Pe mâna unui ministru al Finanțelor care nu știe pe ce lume e. Sau cine știe, poate știe. Și dă dinadins de pământ cu banii românilor.
A doua mare problemă a PNL, care închide menghina în care partidul este strivit, constă în faptul că e supus la trei factori de presiune. Primul este presiunea USR, care se dă peste cap, folosindu-și toate antenele interne și externe pentru a reveni la guvernare. A doua este presiunea exercitată din interior, de jos în sus, de către un număr destul de mare de filiale, care nu doresc să se asocieze cu PSD, și de sus în jos, chiar de Cîțu și câțiva componenți ai „echipei câștigătoare”. Simțind că pierd prea mult teren, aceștia ezită în a se alia cu PSD. Cîțu are și un motiv special. Dacă cedează solicitărilor lui Klaus Iohannis și ale oamenilor acestuia de la vârful partidului, atunci devine un președinte de paie. Practic, nu va mai conduce partidul decât formal. Adevăratul șef va fi Iohannis. Și de data asta într-un mod mult mai explicit decât s-a întâmplat până acum. Și mai brutal. Dar speranța lui Cîțu e deșartă. Președintele nu-l mai poate desemna candidat de premier. Pentru că, procedând astfel, încalcă într-un mod mult prea flagrant Constituția. Și o recentă decizie CCR. Și nu văd cum, în paranteză fie spus, l-ar putea nominaliza a doua oară pe Nicolae Ciucă. Pentru că și aceasta ar reprezenta o încălcare a Legii Fundamentale. Pe care PSD, în combinație cu AUR, s-ar putea să încerce să o sancționeze printr-o suspendare și un referendum de demitere.
Supus acestui ansamblu de presiuni, Florin Cîțu va ceda în cele din urmă. Iar construcția artificială pe care din nou încearcă să o ridice se va prăbuși. Mi-e greu să cred că PSD, odată urnit din loc, se va mai opri. Iar certificatul verde, a cărui reglementare se finalizează azi în comisiile din Parlament, este o probă de foc. O probă atât a forței reale de care dispune PSD, a modului în care socialiștii reușesc să-i „flexibilizeze”, că tot e un cuvânt la modă, pe reprezentanții celorlalte partide și mai ales pe reprezentanții PNL, aripa Cîțu, cât și a felului în care oamenii lui Marcel Ciolacu se pregătesc să guverneze. Obligativitatea certificatului Covid la locul de muncă poate deveni explozivă. Și poate exploda drept în capul PSD și fix în momentul în care partidul se simte pe cai mari. Modul în care decurg astăzi ostilitățile și felul în care se va vota vor funcționa ca o hârtie de turnesol, indicând-ne cine va avea mușchii mai puternici în viitoarea guvernare. Și cât de mult este Klaus Iohannis în stare să cedeze.