Prima pagină » Actualitate » Certificat de handicap pentru bolnavii de cancer și persoanele care au suferit transplant de organe

Certificat de handicap pentru bolnavii de cancer și persoanele care au suferit transplant de organe

29 sept. 2022, 15:21,
în Actualitate

Decizie de ultimă oră anunțată de ministrul Muncii, Marius Budăi joi, 29 septembrie 2022. Membrul Guvernului Ciucă a menționat că a fost publicat în transparenţă decizională, proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru care face referire la obținerea unui certificat de handicap pentru bolnavii de cancer.

Pe lângă persoanele care suferă de aceste boli incurabile, mai pot obține acest document şi persoanele care au suferit transplant de organe.

În momentul de față, foarte multe persoane cu încadrate cu handicap total în România.

Bolnavii de cancer pot obține un certificat de handicap

Ministrul Marius Budăi a anunțat astăzi că persoanele care suferă de cancer sau au fost supuse unei intervenții chirurgicale de tip transplant pot beneficia de certificat de handicap.

”Am publicat, astăzi, în transparenţă decizională, proiectul de schimbare a Ordinulului comun de ministru (Muncă şi Sănătate) nr. 762/1992/2007, prin care cetățenii care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. Totodată, prin acelaşi proiect se propune ca și românii care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeaşi facilitate”, anunţă ministrul.

Oficialul susține că este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecţiuni oncologice, afecţiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în ţările Uniunii Europene.

”Criteriile actuale au în vedere încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite tipuri de cancer şi acestea în stadii avansate de evoluţie. În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare şi iniţierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. Adaug că, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicaţii ireversibile sub tratament. O altă propunere de modificare are în vedere pacienţii care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrării sociale a acestora şi a prevenirii complicaţiilor postransplant”, spune ministrul Muncii.

Marius Budăi: „Viața persoanelor ar putea fi transformată semnificativ”

În continuarea declarației sale, Marius Budăi a transmis că persoanele cu dizabilități pot avea șansa ca noile criterii medico-psiho-sociale să le schimbe semnificativ viața.

”Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viaţa persoanelor care suferă de afecţiuni oncologice, vor repara inechităţi sociale majore şi vor asigura un acces facil în sistemul de protecţie socială. Dincolo de responsabilităţile pe care le deţin, în virtutea funcţiei mele, am o datorie umană faţă de semenii noştri atât de încercaţi de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi”, mai afirmă Marius Budăi.

Potrivit legislației române, pensia de handicap sau de invaliditate se acordă persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, fie din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, fie din cauza altor boli și accidente care nu au legătură cu munca. Pentru a o întocmi sunt necesare mai multe documente.

Astfel, Marius Budăi a anunțat că mai multe categorii de persoane vor primi certificat de handicap pentru a venit în ajutorul celor care suferă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025