Prima pagină » Local » Cerșetorii iau cu asalt municipiul Iași. Aceștia vin din toată România la sărbătoarea de „Sf. Parascheva”

Cerșetorii iau cu asalt municipiul Iași. Aceștia vin din toată România la sărbătoarea de „Sf. Parascheva”

07 oct. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Local

Zeci de cerșetori au început să ia cu asalt municipiul Iași, cu ocazia sărbătorii de „Sf. Parascheva”. Deja mii de pelerini au început să apară pe străzile orașului

Polițiștii locali din Iași au început deja să aplice sancțiuni, deși mai este o săptămână până la începerea sărbătorii. Cerșetorii au început deja să apară, în același timp cu pelerinii. Aceștia stau, în special, în zona centrală, pe bulevardul Ștefan cel Mare. Mulți dintre ei sunt veniți din alte județe ale țării, special pentru acest eveniment.

Cerșetorii au luat cu asalt municipiul Iași

Ca în fiecare an, polițiștii locali se așteaptă ca, pe lângă oamenii care vin în scop religios la Iași, să apară și cei care vor să facă bani printr-un mod mai simplu. Deși mai este aproape o săptămână până în ziua sărbătorii, deja cerșetorii și-au făcut apariția. Aceștia vin cu tot felul de povești, mimează probleme de sănătate, afișează documente medicale sau încearcă tot felul de tertipuri pentru a primi bani de la oameni. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți ca să fie atenți când se află în mulțime, deoarece este posibil să fie hoți de buzunare. Pentru Sărbătorile Iașului, tot efectivul de polițiști va fi prezent în stradă, în trei schimburi.

„Noi acționăm tot anul în ceea ce privește cerșetorii, însă de vinerea trecută am început să intensificăm controalele. Avem deja dispozitivele formate, coordonatori. Totuși, cerșetorii nu vor dispărea, cu asta se ocupă și mereu vor căuta soluții pentru a obține ceea ce vor. Deja au început să apară pe străzile din Iași cu ocazia acestei sărbători. Aceștia sunt din județul nostru, dar vin și din alte județe. De asemenea, mai sunt acum și hoții de buzunare care profită de aglomerație și încearcă să acționeze. Noi avem în vedere aceste situații. Poliția Locală a dispus tot efectivul de agenți pentru a lucra în trei schimburi în această perioadă, pentru a asigura liniștea și ordinea publică”, a transmis Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Vin din toate județele

Mulți dintre cerșetori nici nu sunt din zona Moldovei, ci vin din celelalte regiuni ale României, special pentru acest eveniment. Având în vedere că vor fi peste 100.000 de pelerini în acest an, reprezintă o oportunitate pentru cei care apelează la mila publicului. De asemenea, vor fi probleme și cu traficul, având în vedere că tot mai multe mașini vor ajunge în Iași. Oricum, polițiștii deja se confruntau cu această problemă și au avut câteva situații în ultimele zile.

„Precum pelerinii, cerșetorii vin din toate zonele țării și de multe ori nu realizezi că sunt cerșetori, decât când îi prinzi în fapt. Sunt unii oameni care se ocupă cu așa ceva, trăiesc din cerșetorie și merg dintr-un oraș în altul la evenimentele mai importante, unde știu că vor fi oameni mulți și au șanse mai mari să primească bani. Noi sfătuim oamenii să nu dea curs solicitărilor și să nu ofere bani sau alte bunuri la cerșetori pentru a nu încuraja acest fenomen. La sfârșit, vom vedea exact, în urma verificărilor, care a fost situația în acest an. Oricum, va fi o săptămână aglomerată, cu multe evenimente, în care este necesar să fim prezenți în stradă”, a mai precizat Liviu Zanfirescu.

Municipiul Iași a fost luat cu asalt de către cerșetori, care au început să umble prin zona centrală a orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`