Prima pagină » Local » Cerșetorii basarabeni au reapărut pe străzile municipiului Iași. Oamenii legii cred că este vorba de un grup infracțional – FOTO

Cerșetorii basarabeni au reapărut pe străzile municipiului Iași. Oamenii legii cred că este vorba de un grup infracțional – FOTO

29 ian. 2024, 02:00, 1 ,
Petronel Ștefan în Local

După ce, pentru o perioadă de timp, cerșetorii basarabeni nu au mai fost găsiți prin Iași, aceștia au reapărut odată cu trecerea sărbătorilor de iarnă. Polițiștii se gândesc la ce este mai rău, astfel că au început investigațiile

Cerșetoria a reprezentat mereu o problemă pentru municipiul Iași. În zonele cele mai aglomerate, în special în cea centrală, zilnic sunt oameni care apelează la mila trecătorilor pentru a obține bani. Începând cu luna decembrie 2023, au venit foarte mulți cetățeni din Republica Moldova la cerșit, însă pentru o perioadă s-au oprit.

Cerșetorii basarabeni au revenit pe străzile din Iași

Imediat după Crăciun, polițiștii nu au mai depistat cetățeni moldoveni care apelează la mila publicului. Însă, săptămână trecută, doi tineri basarabeni, de 20 de ani, au fost prinși în timp ce cerșeau în zona bulevardului Nicolae Iorga. De obicei, aceștia mimează că ar avea un handicap, pentru a sensibiliza trecătorii, în speranța că le vor oferi sume de bani. Totuși, coincidențele sunt mult prea mari, iar observând că este o practică comună la toți cei din Republica Moldova, există posibilitatea să fi apărut o rețea mai mare de cerșetorie. Polițiștii au început deja să facă investigații pentru a determina exact ce se întâmplă.

„Polițiștii locali din cadrul Serviciului 5, care asigurau ordinea și siguranța publică în zona bulevardului Nicolae Iorga, au depistat o persoană de gen masculin (C.D., 20 ani) care apela la mila trecătorilor. În urma stabilirii identității, polițiștii locali au constatat că persoana este din Republica Moldova și i-au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991. De asemenea, a mai fost depistată o persoană de gen feminin (G.E., 20 ani) care apela la mila trecătorilor. În urma stabilirii identității, polițiștii locali au constatat că persoana este din Republica Moldova și i-au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.

Zeci de persoane au fost depistate

Desigur că majoritatea cerșetorilor sunt din Iași, iar poliția îi are deja în evidență. Mulți, deși sunt amendați, nu renunță la a cerși pe străzi și sunt prinși din nou. Un alt lucru îngrijorător este faptul că mulți au aproximativ 20 de ani.

„De la începutul anului și până în prezent, polițiștii locali au întocmit un număr de 54 de procese-verbale de constatare a contravenției (36 cu amendă, iar 18 cu avertisment), cuantumul amenzilor fiind 4.400 de lei. În urma analizei efectuate de Poliția locală Iași, cu privire la proveniența celor 31 cd persoane sancționate contravențional (24 de bărbați și 7 femei), s-a constatat că: 17 persoane sunt din municipiul Iași (2 din zona metropolitană – Dancu și Miroslava); 10 persoane sunt din județul Iași; 3 persoane din alte județe (Suceava – E.C., 41 ani, Neamț – L.S., 21 ani, Constanța – C.P., 19 ani), iar o persoană – din Republica Moldova (I.R. 21 ani)”, au mai transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.

Cerșetorii basarabeni au apărut din nou pe străzile din Iași, după ce pentru o perioadă nu au mai fost văzuți.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *